Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Еко инвестиция в опазване на птиците реализира ЕРП "Север"

Електроразпределение Север планира инвестиция от 1 милион лева в птицезащитни устройства, съобщиха от пресофиса на енергийното дружество.

Следвайки политика, насочена към подкрепа опазването на биоразнообразието, ежегодно, Електроразпределение Север извършва дейности за защита живота на птиците при кацане или гнездене по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България.

През следващите три години дружеството планира да инвестира 1 милион лева в обезопасяване на въздушни електропроводи и опазване популацията на пернатите видове. През есенно-зимния сезон предстои да бъдат поставени нови 1250 защитни устройства и 100 платформи, преди предстоящата пролетна миграция на птиците.

Електрическите стълбове и проводници са място, което птиците често използват за почивка по време на прелета. За да запазят живота на пернатите, специализираните екипи монтират по стоманобетонните стълбове предпазни маншони, които не позволяват възникване на късо съединение при допира на крилете с проводниците.

Поставянето на птицебрани е друга надеждна мярка за обезопасяване на електропроводите. Приспособленията пречат на пернатите да кацат по стоманорешетъчните стълбовете и по този начин ги предпазват от попадане под напрежение. Изработени са от изолационен материал и имат сферични накрайници, благодарение на които крайниците на птиците не се нараняват при опит за кацане.

Електрическите стълбове са едно от най-предпочитаните места за гнездене от щъркеловите двойки. Натрупването на сухи клони и други лесно запалими материали създава условия за възникване на пожари и загиване на новоизлюпените птици. За да запази популацията на защитения вид, ЕРП Север монтира платформи, чрез които се повдигат и обезопасяват домовете на щъркеловите семейства.

През последните години екипи на ЕРП Север са монтирали над 5 хиляди птицезащитни устройства и 500 платформи за щъркелови гнезда. Близо 400 стълба били изолирани и обезопасени. "Поради склонността на птиците да изменят прелетния си маршрут, обезопасителните дейности на електроразпределителните дружества са ежегоден процес, който протича през периода преди пролетната и след есенната миграция", коментираха от ръководството на енергийното дружество.

c