Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Тервел участват в международен семинар на фондация „Българска памет”

Възпитаници на СУ „Йордан Йовков” в Тервел участват в Международния семинар на фондация "Българска памет" "Европейското, дигиталните и устойчивото бъдеще в ръцете на младите". Успешен е стартът на групата от Тервел, сподели ръководителят Росица Стратиева.

25-ото юбилейно издание на ежегодния Есенен семинар на фондацията и д-р Милен Врабевски бе открито вчера в село Кранево. За 13-а поредна година образователният форум събра 200 младежи от диаспората ни в Молдова, Украйна, Албания, Сърбия, Р. Северна Македония, както и от региона на Западните Родопи и Тервел, съобщават организаторите.

5-дневният семинар бе официално открит от д-р Врабевски, Бойко Благоев, ръководител на отдел „Комуникации“ в Представителството на Европейската комисия в България и Моника Панайотова, член на Консултативния съвет на Фондация „Българска Памет” и бивш зам.-министър в Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Форумът се осъществява в партньорство с Община Варна, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Ханс Зайдел“.

„Инвестицията в тези деца си заслужава, защото техните способности са изключително важни за нас. Важни са за всяко едно общество. Това, което младежите от Молдова, Украйна, Албания, Р. Северна Македония и България ще научат на нашия семинар, е да живеят заедно в мир и разбирателство и всеки един от тях да разбере, че е роден с мисия на този свят, а не случайно. Затова сме осигурили едни от най-добрите специалисти в България в различни сфери, които да им предадат своя опит, знания и умения, които да помогнат на тези младежи да бъдат успешни и реализирани професионалисти, които са полезни за обществото си. Това, което за 13-а поредна година организираме и което се случва на децата за 25-и пореден път всъщност, е една истинска форма на евроинтеграция“, сподели д-р Врабевски по време на откриването.

В предстоящите дни на семинара младите хора ще се срещнат с водещи експерти в областта на виртуалната и добавена реалност, дигиталното и социално предприемачество, устойчивото бизнес развитие, зелените технологии и много други. Сред лекторите на XXV издание на Есенния семинар са Иван Кънчев и Марио Мишев от Сдружение „Българска история“, Боян Милушев, CEO BM Vision, Доброслав Димитров, CEO на Imperia Online, Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Институт за икономическа политика, Илия Левков, председател на УС „Национална браншова организация за електрически мобилност“.

Ежегодният Есенен семинар е поредна инициатива на д-р Милен Врабевски за европейска интеграция на българската историческа диаспора. Само след месец Фондация „Българска памет” организира и съфинансира младежки обмен по програма „Еразъм +“ в София, в който ще участват 60 деца от България, Р. Северна Македония и Молдова. Целта му е да насърчи критичното мислене, инициативността и споделянето на фундаменталните ценности сред младите чрез развитие на медийна грамотност, дигитални и граждански компетенции. 

c