Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Ученичка от Училището по изкуства в Добрич първа на международен конкурс

Доротея Петкова от 11 а клас на Училището по изкуства СУ «Свети Климент Охридски» счечели първа награда в 23-то издание на межуднародния конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние“ в Русе. Талантливото момиче от Добрич се пребори с над 15 участници в нейната възрастова група.

Доротея спечели първото място с песните «Вярвай в мен» на Нора Караиванова и „Hurt” на Кристина Агилера. Тя е в музикална паралелка в СУ «Свети Климент Охридски», специалност «Поп и джаз пеене». Свири на пиано, от скоро се увлича и по китара, работи с групи. Доротея е много сериозна, много организирана, изпълнителна и упорита, сподели за награденото момиче вокалният му педагог Милена Пеева. Тя разказа, че Доротея по принцип участва в много конкурси по нейно желание. И докато не постигне целта си не се отказва. Много слуша какво й се говори и е много добър човек, честен и чист, рядко срещано при сегашната младеж, разказа още Пеева. Вокалният педагог допълни, че момичето е много музикално и може да му се има голямо доверие.

Доротея Петкова
Доротея Петкова

Тази година в конкурса «Северно сияние» се изявиха млади таланти от София, Варна, Монтана, Велико Търново, Добрич, Свищов, Горна Оряховица, Плевен, Русе, международното участие бе на изпълнители от Румъния, съобщават организаторите от сдружение «Северно сияние».

Участниците мериха сили в пет възрастови групи, според регламента те се представиха с две песни, едната от които задължително на български език. Вокалното майсторство на младите таланти бе оценявано от жури с председател певицата Тони Димитрова, която изнесе рецитал в началото на гала-вечерта. Останалите членове на журито бяха Светослав Лобошки – композитор и аранжор, Хайгашод Агасян – композитор и изпълнител, Виорела Филип – изпълнител, композитор и вокален педагог (Румъния) и Вили Икономов – преподавател по поп и джаз пеене в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ и директор на конкурса.

c