Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Очакват се резултатите за изхвърленото от морето край Балчик диво прасе

Очакват се резултатите от пробите за Африканска чума по свинете от диво прасе, за което е бил подаден сигнал през почивните дни. Това съобщи на редовното заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова. Както Про Нюз Добрич вече писа, сигналът за изхвърленото от морето край Балчик животно е подаден на тел. 112 в събота следобед. Касае се за труп на диво прасе – около 20 кг, силно разложен, поясни директорът на ОДБХ.

Д-р Анелия Андонова запозна присъстващите на заседанието с актуалната обстановка в областта и страната за последните две седмици. „Няма нови случаи на АЧС в област Добрич, в страната последно получихме сведение за област Габрово. Всички констатирани случаи са при диви прасета. Продължава спазването на мерките, които са разписани“, каза тя. И информира, че продължава контролът съвместно с ДФ „Земеделие“, както и проверки на стопаните, получили средства за дезинфекция на задни дворове. По думите й досега няма установен случай на ново зареждане в тях.

Областният управител Красимир Кирилов припомни, че е забранено пасищното отглеждане на прасета, както и че е в сила забраната за организиране и провеждане на пазари на свине.

c