Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Жени с рак на гърдата от Добрич посещават танцова терапия

Безплатна танцова терапия за жени, диагностицирани с рак на гърдата, се провежда в Добрич. Спортните занимания се водят от сертифицирания треньор Стоян Стоянов, ръководител на клуб „Алегрия“.

Танцовата терапията стартира на 5 октомври в арт-център „Палитра”. В нея участват 20 жени с диагноза рак на гърдата от Добрич,  има възможност да се включат още желаещи. Формуляри са оставени на пропуска на арт-център „Палитра” и в Отделението по онкология в добричката болница, която също подкрепя инициативата.

Терапията включва 32 сесии с адаптирани към физическото състояние на пациентите с рак на гърдата танци. Дейностите, които се провеждат, са по проект „Танцувай със здравето“, който стартира през 2018 година в шест държави, сред които Великобритания, Холандия, Италия, Литва и България. Пилотният проект се координира от „Асоциация за развитие  на българския спорт“ и има за цел да покаже силата на спорта и физическата активност в сфери при възстановяване и рехабилитация на пациенти с различни заболявания.

Проектът се подкрепя финансово от Общината и ще допринесе за  популяризиране на физическата активност под формата на танц при жени, преборили се с рак на гърдата и с такива, които са на лечение, на възраст между 30 и 65 години. Участниците ще имат възможност да изпробват различни видове танци, основни стъпки и движения, които ще подобрят тяхното физическо и психическо състояние.  

c