Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Труп на диво прасе изхвърли морето край Балчик

Труп на дива свиня изхвърли морето в Балчик, на брега между втора и трета буна. Сигналът за мъртвото животно е подаден в събота следобед първо на телефон 112, съобщиха от Общинския съвет за сигурност. Това е причината жандармерия да отцепи района докато специалисти взимат проба за болестта Африканска чума по свинете и обработката на трупа за загробване.

Екземплярът е малък, предполага се, че животното е влязло в морето през горския масив на Балтата и се е удавило. Дивата свиня плува и това не е единичен случай, обясни специалистът от Балчик, участвал в акцията, Мариян Цветков.

Областната епизоотична комисия ще заседава утре от 10 часа в зала „Европа“ в Областна администрация.

Междувременно стана ясно, че в края на миналата седмица кошута е влязла в морето край курорта Албена. Първоначално тя се разхождала по алеите, но после се стреснала от минувачи и влязла във водата. Животното останало сред вълните няколко часа - очевидно било изплашено от прибоя и все не успявало да излезе на брега. В крайна сметка с помощта на служители на Горското стопанство в Балчик то е успяло да стигне до пясъка и да се върне в гората.   

Източник: Радио „Варна” / Снимката е илюстративна

c