Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата, „тихата епидемия”

Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световният ден за борба с  остеопорозата  и  профилактика на йоддефицитните заболявания. Йоддефицитните заболявания представляват глобален медико-социален проблем, който засяга над 1,5 милиарда души в целия свят.

По традиция  отбелязването на Световния ден без остеопороза цели да насочи общественото внимание и да провокира мерки в глобален и индивидуален аспект, с оглед  да се ограничи разпространението на „тихата епидемия“, която неусетно, но безмилостно руши костите, а от там и възможността за независим и пълноценен живот на хората.

„Това е остеопорозата: За да я спрем трябва да я познаваме!“ е водещата тема за тазгодишния Световен ден, определена от Международната фондация по остеопороза – глобална световна организация на повече от 200 национални дружества, посветили дейността си на ограничаване последиците от „тихата епидемия“, засягаща всяка 3-та жена и всеки 5-и мъж над 50-годишна възраст по света. Сред фрактурите, които са последица от остеопорозата, най-коварни са тези на прешлените, които неусетно се проявяват в живота на човека, често замаскирани като болка в гърба, която отдaваме на годините, преумората или обездвижването. Често този тип фрактури убягват дори и от вниманието на лекарите. Статистиката сочи, че само около 40% от  възрастните жени и по-малко от 20% от възрастните мъже, които имат рентгеново изследване с видими прешленни фрактури, са насочени към изследване за остеопороза.

Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както  и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начинът на живот - нездравословно хранене, липса на физическа активност, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме, за да намали риска от остеопороза, са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.

c