Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

19 октомври – почитаме Свети Иван Рилски, Ден на българския лекар

19 октомври се отбелязва като Ден на българския лекар. Чества се от 1996 година, когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Иван Рилски.

Според преданието Свети Иван Рилски е извършил много чудеса през целия си живот. Мнозина са получили изцерение след смирена молитва пред мощите му. Именно затова и българските медици са избрали светеца за свой закрилник.

Свети Иван Рилски се родил в края на IX в. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време, по което християнството широко се разпространявало в пределите на България. Като младеж той решил да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. Скитал се много и накрая се установил в Рила, където основал Рилския манастир.

Наречен е Чудотворец, защото славата му, че помага на хората в беда и изцерява от тежки болести се разнесла из целия Балкански полуостров. Легендата разказва, че цар Петър I отишъл от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него, но монахът не пожелал да се запознае с владетеля поради смирение. Свети Иван Рилски приел плодовете и храната, но не и златото, което царят му дарил. Жестът му спечелил още уважение и увеличил броя на учениците, които идва ли при него.

Издъхнал през 946 г. и бил погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. Около 980 година мощите му били открити и пренесени в София, а той бил канонизиран за светец.

c