Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Започва битката в Националната волейболна Суперлига

Броени часове остават, преди началото на 77-ия сезон от волейболното първенство на България при мъжете. Пет от двубоите в първи кръг ще се изиграят днес.

  • От 18:00 ч.: Черно море - Хебър / Славия - Монтана и Пирин - Добруджа 07
  • От 18:15 ч.: Марек Юнион Ивкони - Левски
  • От 18:30 ч.: Нефтохимик - ЦСКА
  • На 19 октомври от 17:00 ч. е последната среща от кръга: Дунав - Арда

12 отбора ще се включат в битката за медалите в Суперлигата, но само трите най-добри ще се окичат с отличията през пролетта на 2020. Очертава се надпреварата бъде много интересна, като поне шест клуба предявиха претенции да се качат на почетната стълбичка. Дали обаче действително са готови да отговорят на собствените си завишени критерии, или накрая ще има повече разочаровани, предстои тепърва да разберем.

Кой и как влиза в битката за златото

Нефтохимик осъществи нещо като минихегемония в последните години, печелейки неизменно титлата в отминалите три сезона. Бургазлии вдигнаха нивото за този период, като в две от тези кампании на практика нямаха почти никаква конкуренция. Николай Желязков ще се опита да продължи тенденцията, но това се очертава да бъде като най-трудния сезон, в който Нафтата да преследва защита на позицията си.

Заедно с играещия спортен директор Теодор Салпаров бургазлии отново успяха да направят доста сериозна селекция. Привличането на Николай Николов при мрежата, както и на Мирослав Градинаров, който трябва да помогне на Георги Петров на посрещане, бяха доста солидни ходове. Големият въпрос обаче е дали Жани Желязков ще може най-накрая да разгърне онзи потенциал, за който се говори от години. Под ръководството на неговия баща това едва ли ще се получи толкова лесно, а и диагоналът трябва да замени машина като Николай Учиков, което също не се очаква да стане плавно. Задачата на Добромир Димитров да влезе в кожата на Георги Братоев не изглежда лека, но разпределителят също има какво да доказва, търсейки своето място под слънцето. Нафтохимик изглежда солидно като състав, но няма да е изненада, ако от клуба опитат да се подсилят още малко, търсейки начин да отговорят на огромните амбиции на Хебър.

От своя страна "тигрите" вече демонстрираха самочувствие и амбициите си, нанасяйки първия удар със спечелването на Суперкупата, при това с категоричното 3:0 в София. За момента, селекцията на Атанас Петров изглежда най-впечатляващо на фона на останалите му колеги от волейболния елит. Според непотвърдени слухове, това е най-скъпият отбор в съвременната история на българския волейбол. Георги Братоев ще търси начин да спечели поредна титла в личната си колекция, като през този сезон ще опита да детронира хегемонията на бившия си тим. За момента изглежда, че големият удар на "тигрите" е завръщането в родното първенство на Тодор Алексиев. Ветеранът не е тук за второто място и с македонеца Александър Ляфтов ще оформят доста солидна двойка на посрещане. Брадли Гънтър отново е тук, а негова резерва е Спас Байрев. Опит и талант събрани на едно - това е новият Хебър, който ще се опита на всяка цена да свали Нефтохимик от трона, заставайки на неговото място.

Кой още ще посегне към медалите?

Ако приемем, че в началото на шампионата, Нефтохимик и Хебър изглеждат значително по-солидно спрямо останалите - откъм бюджет и селекция, то доста вълнуващо се очертава да бъде съперничеството за участие на полуфиналите и съответно спечелване на бронзовия медал. Предвид свършеното през лятото, три са клубовете които се открояват сред останалите претенденти.

Още в края на миналото първенство, завършилите четвърти - Добруджа 07, недвусмислено заявиха, че отново ще са в челото, но вече с претенция за медал. И въпреки че Велизар Чернокожев няма да забива точки за състава на Пламен Христов, за новата селекция бяха привлечени доста опитни играчи като Иван Станев и Жулиен Георгиев. Не е без значение и трансфера, който се осъществи по оста ЦСКА - Добруджа. От "червените" за Добрич заминаха цели трима волейболисти, при това едни от основните състезатели на армейците през миналия сезон - Красимир Гайдарски, Иван Крачев и Пламен Шекерджиев.

Без съмнение, в битката ще влезе и Монтана. Даниел Пеев ще се опита да използва стагнацията при любимия ЦСКА, като привлече от там Тодор Костов и Мартин Божилов, които със сигурност ще му свършат доста полезна работа. Загадка са поляците Мадай и Сърнечки, но неговият тим към момента изглежда доста добре комплектован с равностойни имена и ако въпросните чужденци покажат и класа, то това може да се окаже шансът на Монтана да ликува с бронза.

За същото отличие ще се бори и Марек. След няколко години затишие 4-кратните шампиони пак са на сцената на претендентите. Водени от Виктор Карагьозов, дупничани направиха доста мащабна селекция. Тя включва привличането на ветерана Костадин Стойков, както и на много талантливия посрещач на ЦСКА Яни Георгиев. Ако той не страда от травми, както бе в последните два сезона, то Марек наистина ще случи на стабилни имена на този пост. В клуба остава и проектонационалът Чоно Пенчев, привлечен бе и друг от разширения състав на Силвано Пранди - Владислав Иванов. Солидни аргументи за нещо повече тази година.

Плейоф ли е максимумът?

ЦСКА и Левски си остават стълбовете на българския волейбол. Но това не означава, че ще бъдат основни претенденти за титла или медал. И за съжаление на феновете на двата гранда, на база селекциите на техните конкуренти, може да се каже, че предстоящата кампания в Суперлигата няма да е от най-успешните за тях. В момента армейците отново са налегнати от финансова стагнация, след като основният им спонсор ги напусна. С това си заминаха и основни имена от състава на Александър Попов. Засега при тях са Теодор Тодоров и Иван Колев, което може да помогне, но дали ще останат за целия сезон, или по-скоро ще поддържат форма, докато намерят нещо в чужбина... единствено времето ще покаже. Чест прави на юношата на Левски Симеон Александров, че показа мъжество и за разлика от други момчета не напусна "потъващия кораб". Сега червените ще разчитат на сплав между истински ветерани и голобради юноши. Нещо, което и преди се е отплащало, но прогнозно едва ли ще имат потенциал за нещо повече от шестата позиция.

По всяка вероятност, това ще бъде максимумът и за Левски, въпреки амбициите на Владимир Николов за връщане на почетната стълбичка. Сините не бяха особено активни на трансферния пазар, като най-впечатляващо е връщането на Методи Ананиев в тима. Заедно с Вълчинов, Люцканов и сина на легендата - Александър Николов, в Левски имат добра основа на посрещане. Като цяло отборът изглежда доста добре изграден, с равновесие в отделните линии. Но това не означава, че има и класата, за да атакува отличията.

Като задача максимум участие на плейоф изглежда ситуацията и при Пирин (Разлог). Мирослав Живков отново ще разчита на много опитни играчи, като си върна центъра Георги Чалъков. Но истината е, че Пирин не блести с кой знае какви звездни имена, че да може да се надява и на нещо повече от влизане в елиминациите.

Четири тима в зоната на изпадащите

Третият най-успешен клуб в България - Славия, както и Арда се върнаха в Суперлигата през отминалата пролет. Предвид всичко казано дотук обаче, едва ли тези два отбора заедно с Черно море и Дунав ще имат много аргументи, за да изместят някой от горепосочените състави. На първо четене изглежда така, сякаш русенци и момчетата на Иван Халачев от Кърджали ще се справят по-добре със своята битка, докато варненци и белите ще страдат значително повече. Като цяло обаче силите са доста изравнени и борбата за оцеляване се очертава да бъде наистина жестока.

Източник: bgvolleyball.com

c