Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

20-годишна от Добрич – муле в телефонни измами в Пазарджик

20-годишна жена от Добрич е задържана в Пазарджик за участие в телефонни измами, съобщава МВР. Тя и млада жена от Троян изпълнявали ролята на мулета в измамната схема, те вземали и придвижвали парите по веригата, сочат събраните до момента данни по разследването.

Оперативните действия стартирали още в края на ноември миналата година, когато жертва на телефонна измама станала 72-годишна жителка на Пазарджик. Спрямо нея бил използван известният сценарий за провеждаща се полицейска операция по задържане на извършители на телефонни измами и искане за предоставяне на наличните й пари, които след приключване на операцията ще й бъдат възстановени. Жената, убедена, че помага на полицейски служители, хвърлила през терасата на жилището си сумата от 11 300 лева. Когато по-късно разбира, че е станала поредната жертва на измама, потърсила помощ в полицията.

След няколкомесечна работа по случая криминалистите влезли в дирите на 23-годишна от Троян, която е взела парите. Тя била разследвана за участие и в други телефонни измами в региона, установени са извършени от нея престъпления на територията на Панагюрище и Пещера. Задържана била и нейната съучастничка - на 20 години от Добрич.

С постановление на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик срокът на задържането им е удължен със 72 часа. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава, води се полицейско производство под наблюдението на прокуратурата.

c