Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

18 октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора

Трафикът на хора е организирана криминална дейност, чиято цел е висока печалба чрез сексуална и трудова експлоатация на хора. Трафикът на хора е част от международната организирана престъпна дейност.  Печалбите от трафик могат да се сравняват само с тези от незаконна търговия с оръжие и наркотици. Криминалните групировки действат чрез насилие и заплахи. В множеството от случаи трафикантите отнемат личните документи на жертвите си.

За жертвите трафикът на хора винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереален или далечен от тях, но истината е, че това е една от най-големите опасности в България.

Трафикът на хора е съвременната форма на робство. Трафикът на хора е една от най-сериозните форми на потъпкване на основните човешки права.

През 2007 г. по инициатива на тогавашния еврокомисар Франко Фратини, 18 октомври бе обявен за Европейски ден за борба с трафик на хора. Тази инициатива представлява важен елемент от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция на трафика на хора и повишаване на чувствителността на обществото към този феномен.

c