Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Цената на лавандуловия разсад в област Добрич се срина

Отглеждането на лавандула, изглежда, е пред срив. До 8 стотинки без ДДС е паднала цената на стрък лавандулов разсад за най-популярните сортове у нас – „Севтополис”, „Дружба”, „Юбилейна”.

В разсадниците са обявени цени от 0,08 до 0,18 лв. за резник, като средната цена е около 0,10 лв. Само преди година стръковете за засаждане на етерично-маслената култура се търгуваха по 18-25 стотинки. „В момента пазарът на лавандуловия разсад бележи срив – повече от двойно по-ниска е цената на резник", коментират производители от Добруджа.

През ноември се залагат новите насаждения от лилавата билка на полето. В момента обаче предлагането е много и разсадниците продължават да смъкват цените, за да успеят да реализират продукцията си.

Не са редки случаите на отказ и разваляне на предварително сключените договори за изкупуване на разсад. Един от примерите е за неизкупени 500 000 бройки от лавандулови резници за създаване на нови насаждения в добричкото село Победа.

Сред причините за срива в цената на разсада е успокояването на темпото в „лилавия” сектор. Според производители, започнали още преди 10 години да отглеждат етерично-маслени култури, вече настъпва насищане и естествено регулиране на процесите в бранша.

Бурното втурване към отглеждането на лавандула доведе за няколко години до бум на площите с ароматната култура в Добруджа – от около 600 декара преди десет години до над 70 000 декара сега. Това покачи и цената на чернозема. Търсещите нови площи плащаха над 3 000 лв. за декар.

Втората причина за укротяване на масовото залитане към лавандулата са резултатите от 2019 г. Стопаните от Добричка област добиха средно по 6-8 кг масло от декар, което не успяха да реализират на търсената от тях цена. Пазарът се успокои на 70-80 лв. за килограм, докато само година по-рано маслото достигна неочакваните 220-280 лв./ кг. През настоящия стопански сезон все още има нереализирани количества от етеричното масло.

В момента в Добруджа се отчита още една тенденция – зачестиха обявите за продажба или отдаване под аренда на лавандулови насаждения.

Източник: agri.bg

c