Образование

Гимназисти от Добрич проведоха открит урок във Военното гробище-музей

Ученици от 11 „а” клас на СУ „Димитър Талев” с преподавател по история Марияна Узунова посетиха Военното гробище-музей в Добрич, съобщават от Регионалния исторически музей. Това стана в рамките на проект mAPP my Europe по програма „Еразъм+”. Младите хора разгледаха с интерес експозицията, посветена на Добричката епопея 1916 г. Уредникът Цветан Сашев ги запозна с участието на България в Първата световна война и действията на Трета българска армия на добруджанския фронт. Специално място в разказа бе отделено на боевете при Тутракан и Добрич, влезли в историята като Тутраканска и Добричка епопеи. Учениците положиха цветя на гробове на загинали войници и офицери в паметната битка за Добруджа.

От РИМ припомнят, че Военното гробище–музей в град Добрич е най-голямото на територията на България от Първата световна война. В него са погребани воини от 6 национални армии и четири вероизповедания.

През 2019 година приключи проект NETWORLD по програма „Дунав 2014-2020“, по който музеят в Добрич е партньор. Дейностите по него са насочени към запазване на мултикултурното наследство от времето на Първата световна война в страните от региона на река Дунав.

От 21 март 2019 г., със заповед на зам.-министъра на културата Мемориалният комплекс „Военно гробище–музей, град Добрич“, който е групова историческа и архитектурно–строителна недвижима културна ценност от Новото време, е обявен с категория „НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *