Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Шефът на Градския транспорт: 9-метров автобус е най-удачен за Добрич

9-метров, 52-55-местен автобус е най-оптималният за Добрич, сподели мнението си пред журналисти управителят на „Градски транспорт Добрич” ЕООД Катя Петкова. Това стана при представянето на електрическия автобус ”Solaris Urbino 12”. Петкова изрази съжаление, че електробусът ще е в Добрич 10 дни, но няма да се движи по градска линия.

”Solaris Urbino 12” е 12-метров нископодов автобус, произведен от компанията Solaris Bus & Coach. Той е с иновативна за електрическо задвижване система, която  гарантира по-ниски експлоатационни разходи. Електрооборудването е разположено на покрива на автобуса. Видът на батериите, с които е оборудван, зависи от изискванията на операторите. За зареждането им има специални станции. Автобусът има абсолютно всичко – безжичен интернет, достъп за хора с увреждания и др.

Катя Петкова сподели, че електробусът е тестван във Варна. Щеше да  хубаво това да стане и в Добрич, защото всеки град е различен, с различна организация на спирки, светофари, маршрути, посочи тя. И допълни, че това би дало възможност да се получи информация колко би издържал в най-натоварените маршрути, райони.. Управителят на дружеството посочи, че ”Solaris Urbino 12” е тестван във Варна в най-тежката среда, през лятото, когато е работил и климатик, също на електрическо захранване, и е издържал 170 км.

Тъй като сме още на етап одобрение на проекта за интегриран градски транспорт, идеята е да дадем шанс всички производители да ни предложат опции, от които ние да можем да изберем най-удачното за нашия град, посочи Катя Петкова. И допълни, че след одобряването на проекта ще се обяви обществена поръчка и ще се чак производителите да направят своите предложения..

Припомняме, че друг електробус - „Karsan Jest”, бе представен в Добрич в края на август. Той е  6-метров и е предназначен за осигуряване на движението в по-малки населени места и за довозващи линии в по-големи градове.

Показаха в Добрич електробус на „Karsan”, кметът го подкара

c