Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

5000 предизборни експоната от новото време показва музеят в Добрич

Изключително богата колекция по предизборни материали от най-ново време се съхранява във фонда на Регионален исторически музей – Добрич, съобщиха от добричкото културно ведомство. През годините, специалисти от отдел „Нова и най-нова история“ на музея, са успели да съберат близо 5000 броя материали от различните предизборни кампании, провеждани след демократичните промени от 1989 г.

Набора от експонати включва предизборни материали от кампаниите за седмо Велико народно събрание, кампаниите за избори за обикновено Народно събрание, предизборните кампании за местна власт, кампаниите за президент и вицепрезидент на Република България, както и тези за Европейски парламент.

В основната си част, колекцията съдържа материали на хартиен носител – плакати, листовки, брошури, дипляни, знаменца, стикери и др. Не по-малко са предметите, които политическите партии и коалиции са използвали за агитация по време на своите предизборни кампании. Това са - химикали, запалки, значки, ключодържатели, отварачки, гривни, тениски, шапки и др..

Според наблюденията на музейните специалисти, с всяка следващата кампания, политическите партии стават все по-изобретателни в начина на провеждане на агитацията си. "През последните години предизборните кампании се пренесоха и в интернет пространството. В момента, нашите колеги провеждат събирателска дейност, свързана с настоящата кампания за избори за местна власт", споделиха от ръководството на РИМ - Добрич.

Една от идеите на музейните специалисти, е в най-скоро време да бъде организирана тематична изложба, проследяваща развитието на предизборната агитация през последните три десетилетия в Родината.

c