Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

15 октомври - Международен ден на белия бастун

Днес отбелязваме 15 октомври – Международния ден на белия бастун. Отбелязва се от 1969 година по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

През 1921 година Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си в района. Белият цвят го направил по-забележим.

През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните, използвани от слепи хора, да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белият цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През следващата 1931 година кметът на Париж реализира тази идея. Същата година във Франция стартира национална програма за движение на незрящи хора.

В САЩ въвеждането на белия бастун се дължи на Джордж Бонъм. През 1943 година в Пенсилвания работещият във военна болница психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун. Това изобретение било провокирано от тежката ситуация, в която са се намирали слепите му пациенти. Поради опасност от бомбардировки болницата била разположена в гора и в няколко сгради, отдалечени една от друга. Това много затруднявало придвижването на слепците.

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун.

През 1980 година денят е отбелязан за първи път и у нас с прояви, организирани от Съюза на слепите в България.

В България има около 18 000 незрящи хора. Почти 16 000 от тях са възрастни и трудно подвижни.

Източник: vesti.bg

c