Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В област Добрич ще са най-търсени кадрите в сферата на услугите

Работна група обсъди днес в Областна администрация резултатите от второ анкетно проучване сред работодателите за нуждите им от работна ръка. Групата бе определена със заповед на областния управител Красимир Кирилов, заседанието бе председателствано от заместника му Живко Желязков.

Атанас Йорданов от дирекция „Бюро по труда” в Добрич представи обобщените данни и отбеляза, че в извадката, направена от Агенцията по заетост, са попаднали общо за областта 112 фирми. От тях 103 са попълнили въпросника. Спрямо средния показател за страната – 57.3 процента попълнени анкети, за област Добрич се отчита добра активност – 88.8 на сто. Това, което прави впечатление от проучването, е, че с най-висок дял в следващите 12 месеца ще се търсят и наемат хора от сферата на услугите. Търсени ще са кадри в областта на туризма, медицината, педагогиката, селското и горско стопанства.

Присъствалите на работната среща отново единодушно се обединиха в решението да се изпрати препоръка за съгласуване с работодателските организации на фирмите, които попадат в представителната за областта извадка за анкетно проучване. Обсъдено бе още, че се очаква да бъде взето решение такива проучвания да се правят веднъж годишно, вместо както до сега – два пъти.

Предстои резултатите от анкетата да бъдат предадени за приемане на заседание на Областен съвет за развитие.

c