Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Условно наказание отнесе румънец от Ген. Тошево, укрил данъци за близо 100 автомобила

Условно наказание от 9 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок получи румънски гражданин за неплатени данъци в особено големи размери.

Състав на Окръжния съд в Добрич призна подсъдимия за виновен в това, че от 24 февруари 2011 г. до 28 февруари 2012 г. в Генерал Тошево, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител на регистрирана у нас фирма избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗМДТ, като не подал декларации за притежавани от фирмата 97 превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. Декларациите трябвало да бъдат подадени в отдел “Местни данъци и такси” в Община Генерал Тошево. Неплатените задължения са за данъчен период 2011 г. и 2012 г. и възлизат на 15 794.76 лева.

Мъжът бил управител на дружество със седалище и адрес на управление в село Кардам с основен предмет на дейност търговия с автомобили. Според анализ на материали по досъдебното производство румънски граждани купували превозни средства от различни държави, но заради високата първоначална такса за регистрация на МПС в Румъния пристъпвали към по-евтин вариант. Регистрирали колите си с временни номера за максималния законов срок в страната си, като междувременно намирали лица или фирми като управляваното от подсъдимия дружество, които им помагали да се сдобият с българска регистрация на техните превозни средства. Така с пълен комплект документи и с нотариално заверено пълномощно румънските граждани получавали автомобил, с който можели да пътуват навсякъде и да се разпореждат с него. За целта били прилагани фиктивни договори за покупка на превозните средства, в които за място на сключване на сделката се посочвал един и същи град в Румъния, а за купувач процесното дружество. Почти всички договори били на една и съща цена от 150 евро, без значение на марката, модела, възрастта и състоянието на автомобила.

Придобитите по този начин превозни средства от дружеството-купувач обаче не били декларирани пред община Генерал Тошево и за тях не били платени дължимите данъци.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие след като подсъдимият призна изцяло вината си и фактите, изложени в обвинителния акт. В съдебната зала той изрази съжаление за стореното, като подчерта, че е бил твърде млад, когато е извършил деянието. При определяне на наказанието на подсъдимия съдебният състав взе предвид наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства - неприключилото в разумен срок разследване, чистото му съдебно минало, липсата на други противообществени прояви.

Постановената присъда не е обжалвана и вече е в законна сила.

c