Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Представят в Добрич електрически автобус “Solaris“

Демонстрация на електрически автобус “Solaris“ организира общинско дружество „Градски транспорт – Добрич”, съобщават от Общината. Тя ще се проведе утре - 15 октомври, от 13 часа в Депото на дружеството. В продължение на няколко дни бусът ще бъде тестван по градска линия 111.

Община Добрич отправя покана към гражданите да посетят Депото и да се запознаят с възможностите на електрическия автобус „Solaris Urbino”. За желаещите е организиран транспорт, който ще тръгне в 12.30 часа от паркинга на Общински младежки център „Захари Стоянов“. 

Solaris Urbino 12 е 12-метров нископодов автобус, произведен от компанията Solaris Bus & Coach. Началото на неговото производство е през 1999 г. През 2010 г. е произведена хибридна версия на автобуса, от 2013 г. - версия, която се движи изцяло на електричество.

Електрическите автобуси са изградени на базата на Solaris Urbino 12. Иновативна система за електрическо задвижване гарантира по-ниски експлоатационни разходи. Електрооборудването е разположено на покрива на автобуса. Видът на батериите, с които е оборудван, зависи от изискванията на операторите. За зареждането на батериите има специални станции.

Solaris Urbino 12 Electric печели наградата Автобус на годината 2017 след сравнителен тест в Брюксел  в оспорваната конкуренция на eBusco, Irizar i2e, Mercedes-Benz Citaro NGT и Van Hool Exqui.City 18 Electric. Отличието се връчва всяка година от международно жури, в което членуват 22 специализирани издания от 22 европейски държави.

c