Общество

Днес отбелязваме Деня на яйцето

14 октомври е обявен за Международен ден на яйцето и е въведен от Международната комисия на яйцето през 1996 година. Празникът има за цел да покаже полезните качества на яйцето и колко са важни за човешкия организъм.

При толкова много яйца по света не е учудващо, че те са разделени на някои типове, ето според какво:

Според цвета си яйцата са бели, жълто-оранжеви и светло кафяви. Това се получава заради пигментацията, но по никакъв начин не влияе на вкуса им.

Размерът също е от значение – яйцата обикновено се класифицират като малки, средни, големи и много големи. Различията в размера до голяма степен се дължат на възрастта на кокошката, въпреки че е свързано и с щам или порода. Деликатеси са яйцата от щрауси и пъдпъдък.

Осезаема е разликата във вкуса на яйцето от двора на баба и това от магазина. Според храненето на кокошката яйцето също се изменя. Например, обогатените яйца имат повече Омега-3, защото кокошките се хранят с качествени продукти, в свободни пространства, а не в клетки.

Източник: tonus.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *