Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ясна е програмата на конкурса „Калинка Вълчева” в Тервел

Община Тервел обяви програмата за провеждането на IX-ия конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева”. Той ще се проведе на 19 и 20 октомври, събота и неделя. Организатори са Община Тервел и Народно читалище „Димитър Дончев-Доктора-1893”.

На 19 октомври от 10 часа ще се проведе конкурсната програма за първа, втора и трета група. На следващия ден в същия час ще започне програмата за четвърта и пета група. Галаконцентът на Калинка Вълчева и на победителите ще е на 20 октомври от 17 часа.

Целите на конкурса „Калинка Вълчева” са съхраняване и популяризиране на традиционната добруджанска народна песен, предоставяне възможност за изява на млади изпълнители, издирване на непознати добруджански народни песни.

Участието в конкурса е индивидуално и колективно. Изпълнителите се разделят в пет групи.

От първа до четвърта група ще бъдат разпределяни индивидуалните изпълнители:

  • първа – от 5 до 9 години / втора – от 10 до 14 години / трета – от 15 до 20 години / четвърта – над  20 години

Пета група е за колективи. От един колектив право на индивидуално участие има само един изпълнител. Участниците в конкурса изпълняват песните без съпровод, със съпровод на инструмент или инструментална група. Солистите се представят с две песни, като изискването е да са облечени в народни носии.

Прослушването и класирането на участниците в конкурса „Калинка Вълчева” се извършва от жури, съставено от фолклористи и музикални дейци. Почетен председател на журито е Калинка Вълчева.

Във всяка група ще се присъждат първа, втора и трета награда, а на най-яркото дарование – Голямата награда на конкурса „Калинка Вълчева”. Лауреатите в отделните категории получават парични награди и дипломи. За носителя на голямото отличие на името на Калинка Вълчева паричната награда е 200 лева. Класираните на първо, второ и трето място получават съответно 100 лева, 80 лева и 60 лева.

c