Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Зеле за чудни сарми предлага „Чудната градина” в Добрич

Два сорта зеле предлага социалното предприятие „Чудната градина” в Добрич, съобщават от фондация „Николай Чудотворец”.

Първият е "Сармалин". Уникален сорт, със скъпи семена, създаден от селекционерите специално за района на Балканите. Подходящ е за консумация в прясно състояния, а за консервиране и сарми няма по-добър сорт в света.

Вторият сорт е "Кьосе". Също перфектен за консервиране.

Зелките на "Сармалин”” са изключително красиви, излети като по калъп, на вкус направо сладки, с изключително високо съдържание на захари, което е необходимо условие за започване на ферментация. Листата са крехки, а големината им е под 2 кг. Не се изхвърля почти нищо от него.

„Кьосе”-то... Няма по-грозно зеле на света. Изключително неугледен външен вид, често е проскубано, но по вкус се доближава до "Сармалин”-а. Да се консервира "Кьосе" е традиция, останала от нашите деди.

От социалното предприятие информират, че зеле от вида "Сармалин” може да започне да се купува за консервиране след 15 октомври, а "Кьосе", поради дългия си вегетационен период, ще е готово през ноември, макар че малки количества ще има и преди това.

„Зелето на "Чудната градина" е с гаранция за перфектно консервиране и чудесни сарми. Навярно ще е малко по-скъпо от дървеното зеле, което се продава навсякъде с фалшиви надписи "Кьосе", но всеки сам си решава”, (с чувство на хумор) посочват от фондацията.

c