Водещи новини Добрич Здраве Образование

Скоро. Модерна професионална гимназия и филиал на Медицинския университет в Добрич

По покана на народните представители вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев гостува в Добрич, където се срещна с директори на учебни заведения, учители, родители, както и всички заинтересовани граждани.

“Визията на кандидата за кмет от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова, за  създаване на нова модерна професионална гимназия в Добрич срещна подкрепата на министър Вълчев”, коментираха от пресофиса на ГЕРБ-Добрич.

„В платформата за управление залагам на това образованието да се развива в добра среда – физическа, естетическа, технологична, да работим за това да има физкултурни салони, хубави спортни площадки. При срещите ми с гражданите на Добрич усетих дисбаланс – от една страна е липсата на работни места, безработица. А, от друга – местните работодатели са притиснати от факта, че липсват добре подготвени кадри. Този дисбаланс може да се реши чрез създаване на нова модерна професионална гимназия за гарантиране на връзката между образованието и професионалната реализация на младите. Тя ще допълни съществуващата образователна инфраструктура и ще затвърди високите постижения на училищата в общината“, сподели Надежда Петкова по време на срещата.

Предложенията получиха категоричната подкрепа на Красимир Вълчев. Надежда Петкова припомни, че през последните години бяха открити нови професионални гимназии, като тази в Бургас по информационни технологии и компютърно моделиране в сътрудничество с бизнеса. „Имаме достатъчно училища, но имаме и нужда от професионални гимназии, свързани с бизнеса, по възможност с висши училища. Тук важното е да се формира клъстер за подкрепа на такава професионална гимназия. Не просто да се създаде училище, а да бъде свързано с бизнеса в тази индустриална зона, да бъде свързано с висши училища. Тогава може да се насочи към най-нови технологични производства, информационни технологии, биотехнологии. Може да бъде обвързано и със земеделието“, посочи министър Вълчев.

Надежда Петкова сподели вижданията си за въвеждане на дуално образование в почти всички училища. Тя анонсира и намерението си за разкриване на филиал на Медицински университет – Варна за придобиване на образователно-квалификационна степен бакалавър по професии „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.

По време на работен разговор с Надежда Петкова, министър Вълчев се е ангажирал с подобряване на материалната база на училищата в Добрич. Като основен акцентите за следващия програмен период е изведено подобряване на материалната база, свързано с методите на обучение.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Follow Me:

Related Posts

  1. Мирела says:

    Фактически младите може и да спрат да напускат града ако има къде да учат и работят. А все пак това е областен град. Редно е да има професионални училища. Децата на няколко мой приятели напуснаха в посока Варна, Бургас и Букурещ за да работят и да учат. Там ще се реализират. Ок, не може да се сравняваме с Букурещ, все пак е столица, но защо да нямаме професионално образование и работа? Нима Плевен не е зивестен с най-добрите акушеро-гинекологични прегледи и специалисти? Плевен! Не София, не Варна, а Плевен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *