Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Общинският съвет подкрепи проекта за интегриран градски транспорт на Добрич

Общинският съвет на Добрич подкрепи днес проектното предложение на Общината „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич”, с което кандидатства за финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Според взетото решение Община Добрич в качеството си на бенефициент по проекта и партньорът „Градски транспорт” ЕООД ще осигурят необходимия финансов ресурс за съфинансиране на недопустими за финансиране разходи – ДДС в размер на не повече от 327 257 лева, както и ако безвъзмездната финансова помощ не покрива общата стойност на проектното предложение. Задължение на партньора „Градски транспорт” ЕООД е да осигури средствата за ДДС. При одобрено финансиране по проекта ще бъдат предприети необходимите действия от Община Добрич за вземане на решения с посочване на конкретни параметри за осигуряване ползването на общински средства, поемане на общински дълг, даване на съгласие за получаване на кредит от банка или друга финансова институция. 

По време на дебатите общинският съветник и председател на ПК „Транспорт, инфраструктура и екология” Ангел Табаков сподели, че през целия 4-годишен мандат в комисията не е разглеждана тематика, свързана с проекта за интегриран градски транспорт, ОбС не е актуализирал нищо. След като получи отговор, че е направена промяна в предпроектното проучване, изрази учудване защо общинските съветници не са били запознати с нея. Табаков зададе въпроса кой е решил, че ще са необходими 4 електробуса, не е ли имало друг вариант, например транспортните средства да са на метан. По думите на съветника някой взема решения, но той, като участник в комисии, не е запознат с тях.

Има ли по темата интегриран градски транспорт решение на ОбС в този мандат, което ви е попречило да работите, за да бъде днешната сесия причина за изпълнението или пък пречка за изпълнението или не на тази програма, попита общинският съветник Младен Матеев. Той заяви, че също за първи път се запознава с докладна за проекта. „Какво се случи през тези четири години, та точно днес да решаваме нещо, което беше пропуснато. Аз мисля, че изобщо е игнорирано от програмата, от управлението на града”, каза съветникът. 

Камелия Койчева попита кое е наложило ОбС да разглежда на извънредна сесия този въпрос при положение, че Общината е имала още през август информация от Управляващия орган за нередности, които е трябвало да бъдат отстранени. Тя посочи други градове в страната – Враца, Варна, Плевен, Габрово, чиито проекти за интегриран градски транспорт ще приключат през 2020 година. И зададе въпроса защо след като работата по проекта е започнала през 2014 година има такова забавяне.

В отговор зам.-кметът на Добрич Росица Йорданова обясни, че Общината е отговорила на писмото на Управляващия орган от август, но сега имало нови забележки – 19 на брой. Преди да стане ясно дали ще има извънредна сесия, на която да бъде взето решение за проекта, Междинното звено е дало по-дълъг срок за предоставяне на нужните документи - 31 януари 2020 година. Зам.-кметът каза още, че е трябвало да се реагира бързо и няма време да се губят 4 месеца, тъй като проектът е тежък, ще се реализира в рамките на 30 месеца.

c