Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Домашният патронаж в Добрич получи два нови микробуса

Два нови микробуса получи днес Домашният социален патронаж в Добрич, съобщават от Общината. Ключовете им бяха връчени на директора Боряна Георгиева от зам.-кмета д-р Емилия Баева. С новите транспортни средства Домашният патронаж ще подобри услугата за навременна доставка на топла храна по домовете на възрастните хора. Микробусите са нови и са закупени след проведена обществена поръчка по ЗОП. Средствата за тяхното закупуване, които са в размер на 66 625.00 лев без ДДС, се осигуряват от общинския бюджет.

Домашен социален патронаж е услуга, насочена към подпомагане на хората от третата възраст и тези, които се нуждаят от специални грижи,  но  не са в състояние да организират и задоволяват своите жизнени потребности в обичайна домашна среда. Услугата включва доставяне на топла и разнообразна храна, почистване на дома и оказване на помощ и съдействие при поддържане на лична хигиена, възникнали социални, здравословни, битови проблеми и обогатяване на културния живот.

Всеки ден служителите на Домашен социален патронаж доставят топла храна, която включва обяд и вечеря на 400 възрастни хора в Добрич, които имат нужда да бъдат подпомогнати и обгрижвани. Зад тази дейност стои екип от професионалисти. Храната се подготвя в Дома стари хора и е с разнообразно здравословно меню, което се изготвя от инженер-технолог. Възрастните хора се хранят с риба, свинско и пилешко месо, зеленчуци и леки десерти, съобразени с техния режим на хранене. За почивните дни също се осигуряват хранителни продукти.

Освен за ежедневното осигуряване на храна, звената „Санитари“ и „Домашни помощници“ към Домашния социален патронаж оказват помощ за поддържане на лична и битова хигиена, при закупуване на необходимите лекарства, при подаване на документи в различните институции, както и при пазаруване на желаните хранителни продукти. За възрастните хора се грижат и социални работници, които в зависимост от здравословното им състояние организират посещения на изложби, библиотеки, концерти, разходки.

Услугата, която предлага Домашен социален патронаж, е широкоспектърна и се финансира изцяло от Община Добрич. Целта е ежедневието на възрастните хора да е спокойно и сигурно. С новите автомобили не само ще се подобри качеството на услугата, но и ще се осигури по-добра трудова среда за работещите. Всичко това е част от социалната политика на Община Добрич с акцент хората от уязвимите групи.

c