Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Военни демонстрации и техника впечатлиха младежите на Добрич

Стотици момчета и не малко момичета се стекоха днес на площад „Демокрация”, където се проведе националната информационна кампанията „Бъди войник”. Добрич е 25-ият град в страната, който посрещна инициативата на Министерството на отбраната. На събитието присъства командирът на Военноморските сили в България контраадмирал Кирил Михайлов. Той и представители на МО бяха посрещнати от домакините от Военно окръжие, Добрич, според добруджанската традиция - с хляб и сол.

Площад „Демокрация“ заприлича на военен полигон, събрал щандове на всички родове войски от Българската армия, както и на част от военните училища в страната.

Младежите бяха силно впечатлени от представените военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътни войски, ВМС, Специалните сили и служба „Военна полиция“. Подрастващите имаха възможност да се запознаят отблизо с различните видове оръжия, да подържат в ръце автомати и бойно снаряжение, да се качат и да си направят снимка на военно-морски патрулен катер.

Те присъстваха и на демонстрации на задачи, представени от различните видове войски. Сред тях бяха спускане на въже от покрива на сградата на бившия Партиен дом, обезвреждане на терористи и обезопасяване на периметър.

Най-атрактивното - демонстрация на ката и чупене на твърди предмети, организаторите бяха оставили за финал.

В рамките на кампанията Регионалният исторически музей представи експозицията „Добруджа 1940 година – възвръщане на Южна Добруджа“.

Национално дружество „Традиция“ показа екипировка и въоръжение на българската войска през XIX и XX век в „музей на открито“.

Кампанията завърши със заря след концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, Представителния духов оркестър на Военноморските сили и самодейни състави от града (спортен клуб „Алексия“, студио „Сарандев“, ансамбъл „Добруджа“ и др.).

„Бъди войник“ в Добрич се реализира с любезното съдействие на Община град Добрич и Община Добричка, както и общините Генерал Тошево, Каварна и Шабла.

c