Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

С GPS локализираха над 100 пожара в земеделски площи

103 сигнала за запалени земеделски площи са подадени от 21 септември до 9 октомври, съобщават от Държавен фонд „Земеделие”. Сигналите са постъпили от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. Екипите на ДФЗ са констатирали основно изгаряния на стърнища от пшеница, площи с царевица, пасища и сухи треви.

Местоположението е локализирано с GPS и са извършени измервания на засегнатите площи. Предстои да се установи дали площите са декларирани за субсидии и съответно по кои схеми и мерки.

Пожарите са горели на територията на областите: Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково, като общата засегната площ е над 15 500 дка. Най-големи са щетите в областите Плевен и Русе. В област Плевен пламъците са обхванали около 5 300 дка, а в Русенска област – 4 800 дка.

Със заповед на изпълнителния директор на ДФ “Земеделие” бяха създадени съвместни дежурни групи включващи служители от отдели Регионален технически инспекторат при областните дирекции на ДФ “Земеделие” и служители от областните дирекции на МЗХГ, които да следят за неправомерно палене на стърнища и други растителни остатъци от земеделски култури, както и суха тревна растителност в земеделските площи на цялата страна.

От ДФЗ припомнят, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи санкцията за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно става от 2000 до 12 000 лв. Изгарянето на стърнища е нарушение на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие.

Спазването на изискванията за кръстосано съответствие е задължително условие, за да могат земеделските стопани да получат пълния размер на директните си плащания. Съгласно изискванията на европейското законодателство санкцията при неизпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние може да се достигне до цялостно изключване от една или няколко схеми за подпомагане в продължение на една или повече календарни години.

c