Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

"Бъди войник" гостува с демонстрации на бойна техника в Добрич

Днес, 10 октомври, в Добрич ще бъдат представени военна техника, бойни демонстрации и елементи от различните родове войски в Българската армия - част от Националната кампания „Бъди войник”.

Програмата за град Добрич включва:

  • От 16:00 часа - военната техника ще бъде разположена на паркинга на ул. „Максим Горки” и на площад „Демокрация”. Ще бъдат представени автомобили с повишена проходимост, бронирана машина „Пустинна котка” на Военна полиция, военна техника от Сухопътни войски, лодка от Военноморските сили, снаряжение и екипировка, водолазно и алпийско военно оборудване, дронове в интерес на армията, бойно стрелково оръжие – автомат „Калашников”, снайперски пушки и пистолети. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до тях, да се снимат, да подържат оръжията в ръце.
  • От 17:00 часа започва шествие на мажоретен състав при средно училище по изкуствата „Св. Климент Охридски“ и на представителния Духов оркестър на Военноморските сили по пешеходната зона на бул. „25-и септември“ и ул. „България“.

По време на представянето, командоси от Специалните сили ще направят демонстрации на задачи, които се изпълняват в градски условия. Курсанти от факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен ще представят пред посетителите техники на ръкопашен бой.

Пред входа на Драматичния театър „Йордан Йовков” ще бъде организирана информационна борса, в която кандидатите ще могат да получат информация относно Въоръжените сили и начините за кандидатстване.

В рамките на кампанията ще бъдат подредени две изложби.

  • В 16.15 часа във фоайето на ДТ „Йордан Йовков” Регионалният исторически музей ще представи експозицията „Добруджа 1940 година – възвръщане на Южна Добруджа“
  • От 17.30 часа 46-и пехотен Добрички полк към НД „Традиция“ ще покаже екипировката и въоръжението на Българската войска през XIX и XX век в Музей на открито на площад „Демокрация”.

Кампанията ще завърши със заря след концерт на представителния Ансамбъл на Въоръжените сили, представителния Духов оркестър на Военноморските сили и самодейни състави от града (спортен клуб „Алексия“, студио „Сарандев“, ансамбъл „Добруджа“ и други).

Концертът в ДТ „Йордан Йовков“ е с начало 18.30 часа и входът за всички е свободен.

Снимки: "Бъди войник"

c