Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

История на 140-те години Областна пощенска станция Добрич представя изложба

На 9 октомври - Световният ден на пощите, в град Добрич беше открита експозиция, посветена на 140-годишнината от създаването - през 1879 година, на Областната пощенска станция в град Добрич (тогава Хаджиоглу Пазарджик).

По време на официалното откриване, инж. Светослав Гочев - ръководител на Областна пощенска станция - Добрич, припомни съществената роля на Всемирния пощенски съюз за осъществяването на контактите между отделните държави. Беше припомнено и важното за онова време решение на Третата българска държава, за създаване на пощенски служби и влизане на България като страна-участник в международното обединение.

Страната ни е една от първите, присъединени към Всемирния пощенски съюз. Пет години след неговото създаване през 1874 година в град Берн.

Пощенска станция Добрич е една от първите станции, създадени на територията на България. В краткия  исторически преглед на събитията от това време, инж. Гочев акцентира върху най-ранните сведения за пощенската дейност в нашия град, датиращи от средата 16 в. и за развитието на пощенските услуги през 140-годишния период.

Историята на пощенските услуги представя юбилейна колекция в Добрич

В края на словото си, инж. Светослав Гочев обяви провеждането на образователни уроци с ученици от училищата в Добрич. Заниманията ще се проведат в периода 9 - 18 октомври, по време на които представители на Областна пощенска станция ще разказват за историята на пощенските услуги и ще демонстрират употребата на старите пощенски апарати. Предвидени са образователни и любопитни занимания за учениците, като влизане в ролята на пощенски служител, поставяне на восъчно клеймо и печат и др. Инж. Гочев обърна внимание и върху факта, че с течение на времето значението на пощенските връзки не се изчерпва, независимо от стремителното технологично развитие.

Юбилейната изложба е подредена в сградата на Регионална библиотека „Дора Габе“ -Добрич. Това е осмо поред издание на изложбата и включва подбрани колекции на:

  • Библиотечни документи „140 години пощенски съобщения” – на Регионална библиотека „Дора Габе”
  • Витрина „140 години пощенска станция Добрич” – на Областна пощенска станция гр. Добрич
  • „Първи български пощенски клейма, цивилни цензурни печати” – на инж. Димитър Чернев, гр, Добрич
  • „Юбилеи на пощенските станции 1879-1979” – на Христо Христов, гр. Силистра
  • „Васил Левски”, Музей „Васил Левски” гр. Карлово „Апостолът” – документални свидетелства – на Добромир Христов гр. Силистра
  • Витрина на Общински комитет „Васил Левски” – на НЧ „Йордан Йовков – 1870 година”
  • „Български книжовни и духовни средища” – на Филателно дружество „Добруджа”
  • „9-ти Октомври – Световен ден на пощата“ – на Николай Пенев

Изложбата се осъществява от Филателно дружество „Добруджа“ гр. Добрич, НЧ „Йордан Йовков – 1870“ Добрич и Областна пощенска станция и с любезното домакинство на РБ „Дора Габе“.

c