Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Програмирането навлиза в детска градина в Добрич с игри

Първи стъпки в програмирането правят през учебната 2019/ 2020 година възпитаници на детска градина №8 „Бодра смяна” в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Кристина Фотева. Това е възможно благодарение на шест програмируеми пчелички Bee Bot, дарени от Сдружение с нестопанска цел „Добричко училищно настоятелство”.

Те ще помогнат да се развият дигиталните компетентности на децата от подготвителните трети и четвърти групи, а също и на малчуганите от втора група в детската градина. „Пчеличките са много забавни и интересни за децата. Те ще им дадат възможност да развият изключително много умения. Децата им задават да извършат определени действия, програмират. Това става на подложки, които са на различна тематика”, обясни Фотева.

Малчуганите от ДГ „Бодра смяна” ще се включват и в иновативната игра "Първи “стъпки” в програмирането", която ще им помогне да изградят разбиране за компютърното кодиране без дори да се доближават да компютър. Директорът на детската градина обясни, че играта поставя децата пред различни  предизвикателства. Дава се възможност за последователност, за ориентиране в пространството, развива се логическото мислене.

И през тази година в ДГ „Бодра смяна” продължава работата с образователната платформа „Енвижън”. Тя е подарък от Община Добрич по повод 55-годишнина на детската градина, която бе чествана м. г. Платформата е забавна, интересна и полезна за децата, посочи Кристина Фотева. Тя обясни, че детето, освен че има възможност да използва информационните технологии, развива и много социални умения. То работи в екип, може да направи оценка на собствените си умения, на тези на другарчето си. ”Образователната платформа в детската градина показа, че е точно за тази възраст и прави обучението на децата по-интересно. Те са активни участници, те не само слушат, те действат”, обясни директорът.

STEAM обучението за нас е едно предизвикателство, защото ще даде възможност на децата да бъдат активни участници и играейки да опознават света, сподели Фотева. Тя обясни, че STEAM e съкращение на английските думи наука, технология, инженерство, изкуство и математика. „Звучи може би сложно и невъзможно за детската градина, но практиката в световен мащаб показва, че това не е така. И че има изключителни резултати за развитието на децата, защото прави образованието по-интересно. Чрез темите, чрез планирането те имат възможност да сравняват, да използват различни материали, да изучават математиката във всичките й аспекти и съобразена с тяхната възраст, да търсят, да откриват, да анализират. Детето е активно, а не просто да получава една информация и да я произвежда”, разказа директорът.

За да бъдат ефективни и полезни за децата цялата вътрешна квалификация на педагогическия екип на ДГ „Бодра смяна” ще бъде свързана с работата с  образователните съвременни технологии. Учителите ще имат различни практики, обмяна на опит с детски градини в страната, които ползват програмируемите играчки в образованието. Ще бъдат канени и външни квалифицирани специалисти, които ще обучават педагозите.

Първото такова практическо обучение на тема "Управление на дигиталните устройства в детската градина", организирано от ДГ8 " Бодра смяна", се проведе преди дни. Това е нашата първата стъпка към практическото въвеждане на STEAM обучението в дейността ни, посочи Кристина Фотева. Учителите добиха знания и умения за прилагане на Bee  Bot в педагогическата ситуация, за нови ресурси за Енвижън системата, използване на интерактивните дъски и възможност за анимиране на изображенията, практически усвоиха компютърното кодиране - без компютър, научиха повече за Ozobot и неговото приложение. Обучението бе проведено от ТУ - Варна, а обучител бе инж. д-р Ангел Ангелов - амбасадор в използването на дигиталните устройства в образованието. Към педагозите от ДГ „Бодра смяна” се присъединиха и колегите им от ДГ "Детелина" в Тервел.

c