Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Немски съдия впечатлен от звукозаписа на съдебните заседания в Балчик

Приключи работната визита на германския съдия Петер Волф, в Районен съд - Балчик. Посещението на ръководителя на Районен съд в немския град Айзенхютенщадт, се реализира в рамките на Програмата за двустранен обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение.

При проведените професионални разговори представителите на двете съдебни институции са намерили много сходства в правните системи на Германия и България, особено по отношение на наказателния процес, коментира от ръководството на Балчишкия районен съд. Гостът е изразил мнение, че една от отличителните черти на германското правосъдие е бързото разглеждане и приключване на делата. Гостът е споделил и основните причини за това - опростени правила за връчване на призовките и съобщенията, в резултат на високото обществено доверие към съдебната система Високото правно съзнание на населението, правната им култура и работата на съда и полицията, са част от посочените от магистрата плюсове на меското правораздаване.

Съдиите - Г. Ханджиева и П. Волф

От своя страна, домакините от Районен съд - Балчик и Районна прокуратура - Балчик са изложили  статистически данни, че времетраенето на наказателните дела в българските съдилища не отстъпва на това в Германия.

Приятно впечатление на германския съдия е направила централизираната система за случайно разпределение на делата у нас. Гостът е споделил, че в Германия разпределението също е на случаен принцип, но по негово мнение българската система е много по-обективна.

Като съществен напредък за българските си колеги, съдия Волф е отчел практиката да се осъществява звукозапис на съдебните заседания, впоследствие служещ за своевременно и точно изготвяне на протоколите. Според думите на чуждестранния гост, в страната му въвеждането на тази практика предстои.

По време на работната визита в региона, съдия Волф се е запознал с условията във Варненския затвор. Гостът е разгледал килиите и е разговарял със затворниците там, като е станал "свидетел на съобразени с европейските регламенти добри условия на обитаване на изтърпяващите наказание лишаване от свобода", коментира съдия Ивелина Велчева - председател на Балчишкия районен съд.

c