Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

630 заявления за помощи за първокласници са подадени в област Добрич

Приключва приемът на заявления за еднократна целева помощ за ученици, записани в първи клас, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на регионална дирекция „Социално подпомагане” в Добрич Ирена Баирова. Тя уточни, че този прием е до 15 октомври.

Към момента в област Добрич са подадени 630 заявления. През 2018 година за целия период те са били 825, а през 2017-а – 886. Смятам, че няма да достигнем броя на заявленията през м. г., тъй като от 2014 година, от когато имаме статистика, броят на лицата, заявили да ползват еднократна помощ за първокласници, намалява, защото самите деца намаляват, сподели Баирова. И допълни, че сумата не е променяна и е 250 лева.

Кандидатстващите за еднократна помощ за ученик, записан в първи клас, трябва да отговарят на няколко условия. Доходът на член от семейството не трябва да е по-голям от 450 лева на месец, като се вземат предвид доходите от последните 12 месеца. Подаващите заявления трябва да представят бележка от личния лекар, че децата им имат всички ваксини за възрастта.

Към момента отказите за отпускане на помощи за първокласници са под 10. Причините са, че кандидатстващите не отговорят на някое от условията, каза директорът на РДСП.

c