Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С над 1 000 са намалели специалистите по здравни грижи в област Добрич за 14 години

Недостигът на специалисти по здравни грижи в област Добрич е голям, заяви на брифинг Мария Димитрова – член на Управителния съвет на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи и медицинска сестра в болницата в Добрич. Тя посочи, че през 2005 година при създаване на съсловната организация в областта е имало 1 680 такива специалисти, а в момента са 620. По думите на Димитрова от пет години насам т. г. за първи път в болницата в Добрич е започнала работа нова акушерка. Тревожно било положението с рентгеновите и клинични лаборанти. От пет години в областта не са постъпвали на работа такива.

Средната възраст на работещите е над 55 години, съобщи още Димитрова. Тя обясни, че млади хора не се връщат в Добрич, защото обучението се провежда в големите градове. Още при промоцията при завършването им от варненски болници им връчвали заповед за работа със съответната заплата и те предпочитали да останат в морския град. Друга част постъпвали в частните лечебни заведения във Варна. „Това е жалко, защото нашият град имаше филиал на Варненския медицински университет, който обучаваше лекари. Ние сме база за обучение, имаме ресурс, но няма хора”, сподели Мария Димитрова. По думите й медицинските сестри в Добрич предпочитат да работят в детски ясли, в ДКЦ-ата, в Психоболницата и в Бърза помощ.

Данни за недостига на лекари сподели председателят на Районната лекарска колегия в Добрич д-р Валери Веселинов. По думите му Отделението по реанимация на болницата в Добрич, в което лекарите са седем, в момента е на ръба на физическото съществуване и едва се връзва графикът му. Колегите трябва да осигурят денонощна реанимационна дейност, да покрият съответната спешност и да осигурят плановата оперативна дейност, обясни д-р Веселинов. Председателят на съсловната организация посочи, че в област Добрич в момента има по един специалист по ревматология, по клинична хематология, по съдебна медицина, по патоанатомия. В извънболнична помощ изключително сериозен бил проблемът със специалисти по гастроентерология, по ендокринология. Системата в момента се крепи на добрата воля на пенсионерите, посочи д-р Веселинов.

За да започне у нас работа една медицинска сестра от държава нечленка на ЕС трябва да мине, според европейската директива, през признаване на всички дипломи, обясни Мария Димитрова в отговор на въпрос не могат ли да бъдат привлечени специалисти от Украйна, Молдова и други държави. „Всеки иска да бъде обслужван от добре обучен специалист, който няма да навреди на здравето му, а не някой, който има диплома незнайно от къде”, допълни тя. Д-р Веселинов изрази несъгласието си с евентуална такава практика. Какво излиза - ние обучаваме кадри, но тъй като не им създаваме условия, те отиват някъде, а ние да внасяме, обясни той.  

c