Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Проверяват оръжие и документи в началото на ловния сезон

На 5 октомври се открива ловния сезон за отстрел на местен дребен и едър дивеч, както и на груповия лов на дива свиня. Полицейските служители вече започнаха масови проверки  на ловните дружинки в областта. Мерките целят осъществяване на контрол при пренасяне на оръжието на ловците. По време на проверките, преди начало на ловните излети, полицейските служители ще обръщат внимание за безопасно боравене с огнестрелно оръжие и стрелба само по цел, която е ясно видима. Изрично ще се обръща внимание върху забраната за носене и ползване на оръжие след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества. 

Ловният сезон приключва на 28 февруари, като дотогава по време на излетите дружинките ще бъдат системно проверявани от служители на МВР и РДГ, информират от Вътрешно министерство.

На място се извършва проверка на членска карта, заверен билет за лов за настоящата година и наличие на документ за проведен инструктаж за безопасност.

Според нормативните изисквания, оръжието  трябва да се носи в транспортен куфар или в калъф, който има заключващо устройство. Ловците ще бъдат предупреждавани и да обръщат внимание на заклюващите устройва на огнестрелното оръжие. При забелязан нехарактерен проблем с огнестрелната техника, е желателно да се подава сигнал към компетентните служби, напомнят от МВР.  

Сними: МВР

c