Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Трима ученици и учител от Добрич ще посетят Брюксел по покана на Мария Габриел

Трима младежи и един преподавател от Добрич ще посетят Брюксел на 7 и 8 октомври т.г.. Визитата е в рамките на Европейската седмица на програмирането, съобщи за Про Нюз Добрич учителят по ИТ и математика в ЕГ „Гео Милев” Мария Кирилова.

Тя обясни, че поканата за участие в събитието е от еврокомисаря Мария Габриел, а селекцията е направена със съдействието на експерта по ИТ в Министерството на образованието и науката. Освен Мария Кирилова, Езикова гимназия ще бъде представена и от Кристиан Рачев от 12 "б" клас. По време на посещението той ще демонстрира пред еврокомисаря свои проекти заедно с другите участници в групата – ученици от цялата страна. Кирилова е получила честта да бъде част от българската група заради ежегодно организиране на събития по случай Европейската седмица на програмирането, които целят да запалят колкото се може повече младежи към това. През тази година също са предвидени такива събития в ЕГ „Гео Милев”.

Младежи от ПМГ в Добрич са поканени за Европейската седмица на програмирането в Брюксел

Както Про Нюз Добрич писа, другите двама младежи, които ще посетят Брюксел по покана на Мария Габриел, са Петър Коцев и Момчил Стойнов. Те са възпитаици на ПМГ "Иван Вазов", а в момента са вече студенти първа година. Поканата за тях идва благодарение на завоюваното трето място в направление „Интернет приложения 9-12 клас“ на XI-то Национално състезание по информационни технологии под надслов: „Четвъртата индустриална революция“, което се проведе на 22-24 март в Благоевград.

Амбициозният им проект „EcoLinq – контролирана енергия у дома, опазена природата отвън“ впечатли не само авторитетното жури на състезанието, но и учените, подготвящи българските отбори по математика, физика и информатика за международните олимпиади на Националния конкурс “Млади таланти” 2019.

c