Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес честваме Европейския ден на птиците

През есента започва бурната миграция на птиците към по-топлите места и това е повод 3 октомври да бъде избран за Европейски ден на птиците. През март 1902 г. в Париж е приета Конвенция за защита на полезните птици. Тя влиза в сила декември 1906 г. По-късно, през 1950 г., документът е актуализиран.

Птиците са тясно свързани с човека и са одомашнени и селекционирани с цел получаване на продукти от тях. Използват се за месо, яйца, перушина, кожи. Отглеждат се и като паркови или декоративни животни. Други са предмет на спортен лов и по-рядко лов с цел прехрана.Някои от видовете са красиво оцветени, други пеят хубаво.

Тъжната статистика гласи, че в момента над 1200 вида птици са застрашени от изчезване.

България е една от европейските страни с най-голямо биоразнообразие. У нас се срещат 429 вида птици. През територията на България минават две въздушни магистрали на прелетните птици: Виа Аристотелис (Задбалканския път) през долината на река Струма, Софийското поле и Искърското дефиле, и Виа Понтика – един от главни маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка, който върви над Странджа и по бреговата ивица на Черно море. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, измежду които 78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.

Основната цел на Европейските дни на птиците е да се привлече вниманието на хората върху тях, да се насочи то към проблемите на защитата на местобитанията на птиците, да се повиши осведомеността на широката общественост относно миграцията и опазването на световно застрашените видове и техните местообитания, както и опазване на природата като цяло.

Източник: viapontica.org

c