Водещи новини - дясно Общество

Военни машини и дронове за армията показва кампанията „Бъди войник” в Добрич

Националната кампания „Бъди войник” ще гостува на 10 октомври в Добрич. От 16 часа военна техника ще бъде разположена на паркинга на ул. „Максим Горки” и на площад „Демокрация”. Ще бъдат представени автомобили с повишена проходимост, бронирана машина „Пустинна котка” на Военна полиция, военна техника от Сухопътни войски, лодка от Военноморските сили, снаряжение и екипировка, водолазно и алпийско военно оборудване, дронове в интерес на армията, бойно стрелково оръжие – автомат „Калашников”, снайперски пушки и пистолети. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до тях, да се снимат, да подържат оръжията в ръце.

От 17 часа започва шествие на мажоретен състав при средно училище по изкуствата „Св. Климент Охридски“ и на представителния Духов оркестър на Военноморските сили по пешеходната зона на бул. „25-и септември“ и ул. „България“.

Представители на Специалните сили ще направят демонстрации на задачи, които се изпълняват в градски условия. Курсанти от факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен ще представят пред посетителите техники на ръкопашен бой.

Пред входа на Драматичния театър „Йордан Йовков” ще бъде организирана информационна борса, в която кандидатите ще могат да получат информация относно Въоръжените сили и начините за кандидатстване.

В рамките на кампанията ще бъдат подредени две изложби.

В 16.15 часа във фоайето на ДТ „Йордан Йовков” Регионалният исторически музей ще представи експозицията „Добруджа 1940 година – възвръщане на Южна Добруджа“, а от 17.30 часа 46-и пехотен Добрички полк към НД „Традиция“ ще покаже екипировката и въоръжението на Българската войска през XIX и XX век в Музей на открито на площад „Демокрация”.

Кампанията ще завърши със заря след концерт на представителния Ансамбъл на Въоръжените сили, представителния Духов оркестър на Военноморските сили и самодейни състави от града (спортен клуб „Алексия“, студио „Сарандев“, ансамбъл „Добруджа“ и други).

Концертът в ДТ „Йордан Йовков“ е с начало 18.30 часа и входът за всички е свободен.

Капитан II р. Бисер Бонев

„Основната цел на кампанията е да бъдат привлечени кандидати за военна служба, като се запознаят предварително с условията за кандидатстване, социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България”, съобщи капитан II р. Бисер Бонев – началник на Военното окръжие в Добрич. Според него, патриотичното възпитание е част от тези инициативи. „Българската армия като един от символите на държавността има морален дълг да възпитава. Защото днес обществото има нужда от примери по родолюбие и от хора, за които чест, достойнство и любов към родината не са просто думи, а житейска кауза”, каза Бонев.

Основните послания в кампанията „Бъди войник” са:

 • – Българската армия е стълб на държавността
 • – символ на добродетели като:
  • патриотизъм
  • отговорност
  • всеотдайност
  • храброст
  • чест
  • достойнство

„Българската армия е с традиционно висок обществен рейтинг, което е признанието на българския народ за нейната дейност”, добави още Бонев.

Водещата снимка е илюстративна

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *