Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Топ певците на студио "Сарандев"-Добрич с награди на "Сребърна Янтра"

Димитрина Германова и Александър Петров - двамата най-утвърдени на родната сцена, вокални изпълнители от Студио „Сарандев“, се завърнаха с поредни отличия и покани за нови участия, от XVII Международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра“ - Велико Търново.

Димитрина Германова се представи в трета възрастова група (13-16), а Александър Петров в четвърта (17 - 25). С най-голям брой гласове за Димитрина Германова, журито ѝ присъди Наградата за изпълнение на българска песен. "Като носителка на една от най-престижните награди на конкурса, Димитрина бе сред участниците в Гала концерта, превел се късно вечерта на 29 септември", разказа нейният вокален педагог Елена Карабельова.

Александър Петров впечатли с представянето си и получи покана да представлява България в тазгодишното издание на Международния конкурс „Две сърца близнаци“- гр. Кишинев, Молдова. Талантливият добрички изпълнител получи още покана за фестивала “Microfono D’oro” - Италия, както и квота за участие в националната селекция за избор на български представител в престижния международен конкурс „Славянски базар“ - Беларус, във възрастовата категория над 18 години.

Вокалната надпревара в XVII издание на конкурса "Сребърна Янтра" се проведе в дните от 27 до 29 септември, като през тази година участие взеха изпълнители от 12 държави: България, Украйна, Молдова, Румъния, Хърватия, Сърбия, Кипър, Куба, Ливан, Словения, Италия и Китай. Всички участници се допускат до втория етап на конкурса след предварителна селекция. Във всяка възрастова група в категория „Индивидуални изпълнители“ се връчват по регламент само четири награди (няма класиране на първо второ и трето място): за най-добро комплексно представяне, за изпълнение на българска песен, за изпълнение на песен на роден език, за изпълнение на чужда песен. Присъждат се още по две поощрения в група, Награда за най-добро сценично присъствие, награди на Директори на международни конкурси - партньори и други специални награди.

Председател на международното жури на „Сребърна Янтра“ за първи път бе джаз певицата Камелия Тодорова. Ето и другите членове на журито: Роко Палацо – Италия, проф. д-р Родика Рошиору – Молдова, Мария Москофиан – Кипър, Христо Паскалев – ПАСКАЛ - България.

По традиция, конкурсът „Сребърна Янтра“ се отличава освен със стриктната селекция при подбора на участниците, така и с богата съпътстваща програма. Младежите от България и гостите от чужбина имаха възможност да се включат в множество културни прояви - посещение на с. Арбанаси и стария град, среща с чуждестранните продуценти и директори на международни конкурси, мастерклас, дискотека на приятелството, наблюдение на Аудио-визуалния спектакъл“Звук и светлина” на хълма Царевец, среща с журито, среща с Кмета на общната.

Домакин на конкурса е Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” - В. Търново, а организатори са сдружение „Сребърна Янтра 2003”, Община Велико Търново и Детско естрадно студио „Румина“. 

c