Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Продължава реконструкцията на къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич

С подкрепата на Министерството на културата и на Община град Добрич, Регионалният исторически музей продължава работата по реконструкцията по автентични данни на къщата-музей на голямата българска драматична актриса Адриана Будевска, съобщават от кметството. Музейният обект, открит през 1978 година, напоследък бе в лошо състояние, като сградата постепенно се саморазрушаваше. За това експозицията бе своевременно евакуирана.

След около 4-годишна работа по създаването, подготовката за изпълнение и реализацията на проекта за възстановяване на музея се очаква до месец ноември къщата да е построена. За тази цел бе досъборена музейната сграда, която бе реплика на родния дом на Адриана Будевска. В момента тя се изгражда наново по автентични данни, максимално близо до оригинала. Дейностите се движат по план. Къщата вече е издигната, като сега се работи по нейния покрив.

Амбицията на музея е през 2019 година сградата да бъде напълно възстановена, а през 2020 година да се уреди експозицията в нея и музейният обект да заработи пълноценно.

c