Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Програмата за гледане на дете е с нов прием за родители-кандидати от Добрич

Подновяват приема на заявления от родители в Добрич, за осигуряване на услугата "детегледач", която стартира Дирекция „Бюро по труда” – Добрич. Проект „Родители в заетост” на Агенцията по заетостта стартира на 17 септември 2019 г. и ще продължи до изчерпване на финансовия ресурс, информираха от ДБТ - Добрич.

Родителите, кандидатстващи за услугата „детегледач” могат да се възползват от следните възможности:

  • До 8 часа на ден – за заети и безработни родители, в случаите, когато те се грижат сами за децата си от 0 до 5-годишна възраст вкл., т.е. децата не не посещават детски ясли, заведения и предучилищни групи
  •  До 4 часа на ден – за заети и безработни многодетни (вкл. самотни) родители – за дете/деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли, заведения, както и училище.

По време на новия прием, право да подават заявления по проекта имат родители на деца от 0 до 12 години. Родителите, които могат да се възползват от услугата и желаят да подадат своите документи за участие при новия старт, трябва попадат в следните групи:

  • Родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;
  • Многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище.

    ВАЖНО: Родители, които вече са участвали в проекта и са получили услугата „детегледач” за период до 18 месеца, не могат да бъдат включени отново в проектните дейности за отглеждане на същото дете/деца по настоящия прием!

Програмата е съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот. Същевременно той предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на деца.

Подробна информация по проект „Родители в заетост” и образец на Заявление за участие се получава на място в Дирекция "Бюро по труда" - Добрич или на адрес: https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/

c