Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Топъл уикенд и слънчево начало на месец октомври

Започна есента и природата започна да напомня за предстоящите вече по-хладни дни и особено утрини. Времето в последните дни на септември ще се задържи приятно топло, с максималните дневни температури около над нормалните за сезона - между 21° - 24°.

Времето над Балканите се определя от горещия атмосферен циклон, който ще продължи да повишава температурите и в първите три дни на октомври. Според прогнозните синоптични карти, до 3 октомври максималните температури за Североизточна България ще достигнат летни стойности - на места около 29 °.

Още на 28-и септември, посоката на вятъра ще се установи от южна четвърт и ще утихне. за региона не се очакват превалявания. Ще бъде ясно през деня и тихо през нощта. Само на отделни места ще има частична облачност, главно в следобедните часове. Атмосферното налягане постепенно ще се повишава, но ще остане близко до средно-месечните стойности за началото на октомври.

Синоптична карта за 1.10.2019

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури ще са с 2-3 градуса по-ниски от тези във вътрешността на региона. Температурата на морската вода остава без промяна - 20-21°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

От 3 октомври, студен арктичен въздух ще започне да нахлува дълбоко над континента. Очаква се да достигне страната ни на 4 октомври. Според предварителните прогнозни модели, студените въздушни маси ще засегнат територията на България само в периферията на арктичния фронт.

Прогнозата на НИМХ е, че ни очаква сух и топъл месец октомври, с максимални температури до 29 °C.. Средни стойности ще са малко по-ниски от тези през септември - в интервала 20 – 25 °C.

През декември времето ще е топло, с вероятност за Коледа да няма сняг.

c