Водещи новини - дясно Новини

Синът на загиналата при взрив в Добрич поставил самоделна газова уредба

Синът на загиналата при взрив на газова бутилка на бензиностанция в Добрич сам поставил в автомобила самоделно преработената газовата уредба. Това съобщи на брифинг изпълняващият длъжността окръжен прокурор Златко Тодоров.

Както Про Нюз Добрич първи съобщи, газовата бутилка се взриви при зареждане с метан на таксиметров автомобил на 15 септември вечерта на бензиностанция на Марешки VM Petroleum. Задната част на колата бе унищожена. В болницата бяха откарани шофьорката и майка й. Заради множество травми и разкъсвания по-възрастната жена, на 67 години, почина.

Първоначално колата имала уредба за метан. Мъжът заменил бутилката за метан с такава за пропан-бутан, по думите му автомобилът така работел по-добре. Зарядката за метан била отпред в двигателния отсег, а за пропан-бутан – в задната част на автомобила. При разследването шофьорката разказала, че спряла пред колонката за зареждане на метан по навик. Дръпнала ръчката на предния капак, операторът на бензиностанцията видял зарядката за метан, сложил пистолета и започнал да зарежда метан. Момчето отишло на друга колонка, тъй като там чакала кола за зареждане и след няколко секунди настъпил взрив.

Има механично разкъсване на бутилката следствие на различния вид гориво, което се влага в нея, с различно налягане, каза прокурорът. Той обясни, че метанът работи на 200 атмосфери, а пропан-бутанът – на около 20. Бутилката не издържала на метана, който е влязъл в нея, защото налягането било много голямо.

На 20 август автомобилът минал на преглед, според документите не е имало въобще газова уредба, каза още Златко Тодоров.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *