Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Продължават да търсят ножа, с който 14 пъти е намушкан Диян Д. от Добрич

За четири часа са разкрити убийците на 41-годишния мъж от Добрич

На четвъртия час след откриването на трупа на 41-годишния Диян Д. от Добрич в землището на село Котленци на 22 септември е установен един от извършителите на убийството и с него започват оперативни действия. На следващия ден е установен и съучастникът му, който пристига доброволно от Англия и е задържан на летище Варна. Това съобщи изпълняващият функциите на окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров на брифинг, на който бяха оповестени подробности за тежкото престъпление.

Както Про Нюз Добрич писа, обвинени в грабеж, придружен с убийство, са 19-годишния Шенер Р. и Румен, на 18 години. По искане на Окръжната прокуратура Добричкият окръжен съд им наложи най-тежката мярка „Задържане под стража”. Наказанието за такова криминални деяние е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Диян Д. работил в Германия, на 10 септември се завърнал в Добрич, разказа Златко Тодоров. На 10-и и 11-и се срещал с Шенер и Румен. На 12 септември около 21 часа се видели и решили да се почерпят. На младежите им направило впечатление, че Диян има златен ланец и няколко гривни. Явно тогава възникнала идеята да го ограбят. Тримата се качили в лек автомобил и потеглили. Убийците явно търсили безлюдно място, където да извършват грабежа. По черен път стигнали до землището на Котленци, спрели колата и изкарали от нея жертвата си. Нанесли побой на 41-годишния мъж и между 14-16 порезно-прободни рани с нож. Ограбили го, оставили го на местопрестъплението и се прибрали в Добрич. На 13 септември в златарско ателие във Варна продали златните накити за около 3 500 лева. Единият от убийците останал в Добрич, а другият заминал за Англия, където семейството му живее и работи.

В разкриването на тежкото престъпление освен служители на ОД на МВР в Добрич са участвали и служители на ГД „Криминална полиция” на МВР и Базовата научно-техническа лаборатория на ОД на МВР във Варна, посочи Златно Тодоров. Установено е, че прободно-порезните рани са от едно оръжие, търсенето на което още продължава. Предстои нова подборна съдебно-медицинска експертиза, която да даде отговор на въпросите под какъв ъгъл са нанесени ударите с нож, за часа на смъртта и други. Не са готови още и резултатите от взетата кръвна проба, която има за цел да установи дали жертвата е употребила алкохол и упойващи вещества.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Добрич старши комисар Никола Панчев съобщи, че обвинените в убийство младежи не са криминално проявени.

c