Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Заради "Едуард" полицейските автомобили включват алармените сигнали

Днес, 26 септември се провежда ежегодната операция EDWARD – Европейският ден без жертви на пътя.

Акцията се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция /TISPOL/ и се провежда като част от Европейска седмица на мобилността, чието тазгодишно мото е: „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.

Операцията се провежда по време на седмицата за "Превенция на детската пътна безопасност”, част от традиционната кампания на „Пътна полиция” – „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”.

Днес, точно в 12:00 часа, полицейските автомобили в структурите на МВР, разположени на публични места, сигнално ще оповестят провеждането на операцията, като използват едновременно алармените - звукови и светлинни сигнали, в рамките на не повече от минута.

Да помислим дори за няколко минути за рисковете, с които се сблъскваме на пътя; за рисковете, с които може да изложим живота на останалите участници в движението; и за това как самите ние можем да допринесем за намаляването на рисковете на пътя, апелират от МВР. 

Операция “EDWARD” се провежда за четвърта поредна година от Министерството на вътрешните работи, в качеството му на пълноправен член на TISPOL /Европейска мрежа на службите на пътна полиция/. Целта на инициативата е поне за ден да няма загинали при пътно-транспортни произшествия.

Идеята е всеки един – като участник в движението, да се замисли за рисковете, с които се сблъсква, за рисковете, които самият той създава и за това как всеки един може да допринесе за тяхното намаляване.

“EDWARD” има страница в интернет, където към момента е активен т. нар. „брояч“ на дните до 26 септември. Органите на пътна полиция засилват контролната си дейност в максимална степен, като са готови да помогнат на всеки един участник в движението и са готови да се включат в събития на свои партньори, които са се регистрирали. ГД „Национална полиция“ чрез интернет страницата си на адрес https://www.mvr.bg/opp/edward, ще актуализира информацията за събитията, заявени от партньорите, и за броя на пътнотранспортните произшествия, загиналите и ранените в този ден.

Реализацията на операция EDWARD (в периода 2016 г. – 2018 г.) от TISPOL отчита окуражаваща успеваемост на полаганите усилия в Дните за безопасност на движението по пътищата, организирани в цяла Европа. От полицейската структура отбелязват, че информацията и посланията им са достигнали до милиони потребители в социалните мрежи.

Източник: МВР

c