Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Предотвратиха сблъсъци между футболните агитки на „Левски” и „Спартак” в Балчик

Предотвратени са сблъсъци между фенове на футболните клубове „Спартак 1918”, Варна и „Левски”, София, съобщават от Областната дирекция на МВР в Добрич. Вчера в 16 часа на градския стадион в Балчик двата тима играха в 1/ 16 финал за "Купата на България". Срещата е охранявана от частна охранителна фирма, притежаваща нужния лиценз за извършване на такъв тип дейност.

За осигуряване на добър обществен ред преди, по време и след провеждане на футболната среща, в спортната зона около градския стадион и по маршрута на придвижване на привържениците на двата отбора, бе изготвен план, утвърден от директора на ОД на МВР. На мача присъстваха около 1500 привърженици на символичния домакин в тази среща - отбора на ФК "Спартак 1918", Варна. Те бяха разположени в сектор в източния край на трибуната, а феновете на "Левски" около 500 души, в сектор в западния край. По време на срещата имаше обособена буферна зона между двете футболни агитки, която се обезпечаваше от частната охранителна фирма.

Първото полувреме на срещата  премина без инциденти и прояви на футболно хулиганство. През второто полувреме започнаха провокации между двете агитки, изразяващи се в употреба на нецензурни думи, жестове и използване на пиротехнически изделия от страна на феновете на "Левски". Около 17.30 ч. бе поискано съдействие от страна на охранителната фирма, тъй като фенове на гостуващия отбор преодоляха оградата на сектора, в който се намираха и нахлуха в буферната зона. Преминаването през загражденията е станало възможно поради недобре укрепени оградни метални пана, които вследствие на упражнения натиск от страна на феновете, са изкривили държащите ги металните колове. Феновете на столичния клуб се отправиха в посока сектора на агитката на  ФК "Спартак 1918". След влизането на стадиона на полицейските служители, привържениците на агитката на ПФК "Левски" бяха респектирани и се върнаха в техния сектор. Едновременно с това бяха респектирани и феновете от агитката на ФК "Спартак 1918", които също се върнаха в техния сектор.

До края на футболната среща между секторите на двете агитки, бе изградена буферна зона от полицейските служители, които не допуснаха нарушаване на обществения ред. Не се допусна физически контакт между привържениците и агитките на двата отбора, както и от страна на полицейските служители с феновете на двете агитки, които се опитаха да нарушат обществения ред. По време на футболната среща не бяха използвани помощни средства за възстановяването на обществения ред,  няма пострадали служители и зрители на стадиона. След приключване на мача, извън стадиона, феновете на двата отбора бяха изолирани с помощта на полицейските сили и не се допусна съприкосновение между тях.

Във връзка с възникналото напрежение на стадиона са установени и проверени общо 31 автомобила и 87 лица от полицейските служители.

За случая са уведомени Районната прокуратура в Балчик и е образувана проверка за установяване на феновете, участвали в опита за нарушаване на обществения ред на стадиона.

c