Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Как известни творци да участват в обучението дискутираха на среща в „Двореца” в Балчик

Как училищата по изкуства и култура в България да потърсят, намерят и облекчат достъпа до образователната си система на големи заслужили български творци в различните сфери. Това бе една от основните теми на дискусиите по време на семинар на министъра на културата Боил Банов  и директорите на двадесет и трите средни училищата по изкуство и култура у нас. Той се проведе в „Двореца” в Балчик. Такива семинари се организират два-три пъти в годината с директорите, за да синхронизираме своята дейност, да си помагаме взаимно с оглед осигуряване на най-добро специализирано образование, каза министърът.

„Нашите училища по изкуство и култура са на изключително високо ниво, те се котират не само в рамките на държавата, но и в Европа и целия свят”, посочи Боил Банов. По думите му дейността им е за пример, нееднократно в Министерството на културата са получавани запитвания от важни фактори от чужбина, които се интересуват какъв е нашият модел, защо е толкова успешен, как се работи за създаване на творци.

На семинара са взети две важни решения. Първото е, че всички директори поемат отговорността да направят така своите програми и механизми за кандидатстване на преподаватели в тях, че основно значение да има образованието, биографията на един човек, т. нар. порт фолио и неговите качества на педагог, посочи министърът. „А не в момента на кандидатстване за длъжността преподавател ние да искаме от него ако е певец да ни изпее нещо, ако е бил танцьор да ни изтанцува нещо, ако е балетист да изиграе нещо”, обясни Банов. И уточни, че фокусът във всичките училища стават качествата, биографията, възможностите на човека, който има желание да преподава.

От друга страна директорите предложиха много сериозна и качествена идея, която ще подкрепя, заяви министърът на културата. Става дума за създаване на фонд, който да подпомага проекти, в които училищата под формата на майсторски класове и други инициативи да могат да канят големи български артисти, които да предадат своя опит на учениците, а те да се докоснат до огромния им талант. Така чрез нормативната база и работата по проекти ще дадем сигнал за насоченост към това да повишим още повече качеството на образование и да дадем ясен знак на всички успели и можещи хора, че ценим труда им и те имат място при нашите деца, каза още министър Банев.

c