Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С народна носия поведе първокласниците си млада учителка от Тервел

С народна носия предпочете да започне първият й работен ден като редовен учител в СУ „Йордан Йовков” в Тервел Гергана Томова. Облечена с народна носия на 16 септември тя поведе учениците от 1 "а" клас по пътя на знанието и впечатли както тях, така и родители и гости на тържеството. За първи път прага на училището прекрачиха 60 деца, първолаците от класа на Гергана са 20.

За Про Нюз Добрич тя разказа, че през тази учебна година ще е начален възпитател на 1"а" клас, учител ще е Елена Георгиева, която е нейна леля. Преподаването не е напълно непознато за Гергана – две години е била нередовен детски учител докато е следвала в детските градини в селата Каблешково и Нова Камена, а практиката й като студентка е била точно в първи клас. Миналата година пък е преподавала Технологии и предприемачество на 4 часа в СУ „Йордан Йовков” в Тервел на 5-7 клас.

Гергана завършва бакалавърска степен по Предучилищна и начална училищна педагогика във Великотърновския университет през 2018 година. Със същата специалност излиза от ВУЗ-а и сестра й Недялка, с която са близначки, но тя остава да живее във Велико Търново. Тази година Гергана придобива и магистърска степен – по Технологии и предприемачество.

Народните носии са ми страст, така Гергана обясни решението си точно с такова нестандартно облекло да поведе децата към първата им класна стая. Тя разказа, че посещава клуб за народни танци „Добруджанци” в Тервел. Една от проявите, които в които се изявява клубът, е Фестивалът на народните носии в Жеравна. „Имам много носии у дома, някои съм си купила, други са ми ги направили. Имам и от бабите си», разказа Гергана. И допълни, че носията, с която е посрещнала първокласниците, е тракийска.

Младата учителка сподели, че като дете е играла народни танци само в първи клас. После се насочва към балет «Каприз» в Тервел, в който танцува 12 години, с него има много изяви и награди, включително и от чужбина – Хърватска, Унгария, Украйна. «Балет «Каприз» ме научи на дисциплина. Спомням си когато бяхме деца – ако не можеш да отидеш на някоя изява беше просто ужасно», сподели младата тервелчанка.

Танците не са единственият талант на Гергана. Тя има много изяви и награди и с Школата по изобразителни и приложни изкуства  /ШИПИ/ в Тервел. Най-голямото й отличие е лауреат първа степен на Международен фестивал в Кранево. Тервелчанката сподели, че най-много обича да вмъква народни мотиви в творбите си.

Гергана продължава да се занимава и твори в областта на изобразителните и приложни изкуства. Рисува върху стъкло, върху керемиди, прави декупаж върху текстил, изработва магнитчета върху дървени плоскости, работи с пирограф. Красивите неща, които прави, могат да се видят в страницата й във Фейсбук: https://www.facebook.com/GerganaHandmadeWithLove/. Младата жена сподели, че много й помагат техниките, които е усвоила в ШИПИ. Смята да запали по тези изкуства и учениците си, именно за това е избрала магистратура Технологии и предприемачество.

От дете мечтая да бъда начален учител, когато бяхме малки със сестра ми постоянно играехме на това, обясни Гергана Томова. По думите й засега й е много интересно в първи клас. Смята, че ще се справи с предизвикателствата – освен, че има опит в работата с първокласници от студентската си практика, „децата обичат младите учители”, допълни тя. През първата година като редовен учител си пожелава успехи – за нея и учениците й, особено за учениците. Гергана сподели, че директорът на СУ «Йордан Йовков» Атанас Недялков е отворен към млади специалисти, ръководството на Община Тервел също много ги подкрепя, за което им е благодарна.

c