Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Потомка на загинал в боевете за Добрич обсипа с цветя кръстовете на падналите войни

Трогателен жест в навечерието на празника на град Добрич – 25 септември, накара присъстващите във Военното гробище-музей в Добрич да почувстват по неповторим начин непреходната сила на духа. Днес, 85-годишната добричлийка Иванка Боянова положи цветя на всеки един от гробовете на български, румънски и руски воини, чиито кости не са идентифицирани и на чийто кръст пише – „непознат“.

"По този начин тя продължи традицията на толерантност, която са показали нашите предци, погребвайки заедно всички загинали в боевете за град Добрич от 5 – 7 септември 1916 г., без да се прави разлика между свои и неприятели", коментираха с нескрито вълнение случилото се, служителите от Регионалния исторически музей в Добрич.

Възрастната дама - госпожа Боянова, е потомка на полковник Антон Дяков, чиито кости също лежат във Военното гробище. Полоовникът загива на 13 септември 1916 г. при село Азаплар (днес село Полковник Дяково).

Мемориален комплекс „Военно гробище – Добрич е най-голямото военно гробище в България от времето на Първата световна война. Там лежат тленните останки на войници и офицери от всички - шест националности и четири религии, загинали по време на сраженията в периода на Първата световна война.

c