Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Изложба на плакати, дипляни, грамоти представя културния живот на Тервел

Изложба с повече от 80 експоната представя културният живот в община Тервел от 2011 до 2019 година. Тя е подредена в залата на временни експозиции в сградата на Музея в Тервел, а неин автор е Севдалина Колева - известна на всички тервелчани като директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и ритуали“ в общинска администрация.

Изложбата представя проектирани от нея като визия плакати, грамоти, дипляни, колажи и други рекламни материали, свързани с различни събития от обществения живот на Тервел, и най-вече - с културния живот. Може би на малцина е известно хобито на Колева да създава произведения, които изработва с помощта на различни компютърни приложения за дизайн и оформление. Това са програми като Photoshop, Corel Draw, Filmora и много други. Тя споделя, че е усвоила уменията за работа с програмите за обработка и създаване на различни изображения съвсем сама, без да е посещавала някакви курсове за работа с тях. Преди 20 години, благодарение на дългогодишните занимания на съпруга ѝ Живко Колев с фотография, тя проявява интерес към създаването на по-красиви спомени за клиентите му и всичко започва така...

С благодарност за доверието, което ѝ е гласувано от кметския екип на Община Тервел при изготвянето на рекламата на институцията, Севдалина Колева споделя, че е наясно каква отговорност е това. Защото, според нея, визията на всяко събитие е част от самото събитие. Процесът на организиране на културните прояви е тежък и продължителен. Хората виждат само крайния резултат. Всичко започва с планирането на календара по месеци и дати, последвано е от многобройни разговори с изпълнители и продуценти, уточняване и на най- дребните детайли. След като събитието е уговорено до край, следва обявлението му пред хората. Обявата именно създава първото впечатление за това, което предстои да се случи, да привлече вниманието на хората, да акцентира върху публиката, към която е насочено то. А когато си в кухнята на предстоящите мероприятия, е по- лесно да ги изобразиш и визуално. Имаш възможност да оформиш по собствен, уникален начин, официалната информация, която трябва да достигне до публиката, да я „направиш“ красива и привличаща погледите.

През годините със сигурност Колева си е изградила собствен стил на оформление, но смята, че е изключително важно, виждайки някаква обява, плакат за предстоящо събитие, хората от публиката да могат да свържат името на изпълнителя с неговото лице. И работи именно в тази посока. Най- голямо предизвикателство са абстрактните произведения, вплитането в един общ продукт множество изображения, които да успееш балансирано да подредиш върху листа, за да се получи ефектът „Уау!“. Особено любим  ѝ е колажът със символи на Тервел, разположени в контурна карта на България, който става и лого на празника на града 6 май.

Изложбата може да бъде видяна до 30 септември, след което по-голяма част от експонатите Севдалина Колева ще подари на музея.

c