Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Настъпи астрономическата есен. Следват топли дни и гръмотевични бури

В 10:50 часа (местно време), днес, настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен - по данни на Националния институт по метеорология и хидрология.

Есента е един от четирите, неизменно настъпващи един след друг сезона в умерените ширини, където попада и България. Астрономическото ѝ начало бележи т. нар. есенно равноденствие, което е обикновено около 22-23 септември в Северното полукълбо и обичайно около 21 март за Южното полукълбо. Според науката метеорология, в умерените ширини за есенни се определят месеците - септември, октомври и ноември (в Северното полукълбо), а за Южното полукълбо това са трите месеца - март, април и май.

Есента е преходен и изключително динамичен сезон, обуславящ се с чести температурни разлики. Обикновено, високите температури са в началота на сезона - в дните на т. нар. "циганско лято". Понижението на температурните стойности и гъстите мъгли са характерни за края на есента. Следващото слънцестоене - зимното, е около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното. Науката приема това време за началото на астрономическата зима.

Времето през тази седмица - за региона, ще е типично за есента - със слънчев първи ден, последван от няколко дъждовни, хладни и облачни. Очаква се дъждът да завали в предиобедните часове на 24 септември. Вятърът ще до умерен вятър от юг-югозапад, като в следващите дни ще се преориентира от източна четвърт. Максималните температури днес ще са предимно между 21° и 23°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури - между 22° и 25°, температурата на морската вода остава близка до тази на въздуха - 21-22°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Според прогнозата на НИМХ, очаква ни суха и топла есен, с максимални температури до 29 °C. Средните температури за септември ще са в интервала 24 - 29 °C.

През декември времето ще е топло, вероятност за Коледа да няма сняг.

През първата седмица на есента, ще има сериозно захлаждане, зарди дълбоко навлизащите арктически въздушни маси, които определят времето на по--голямата част от източна Европа.

Не са изключени силни гръмотевични бури, особено по Черноморието. Това са обичайни явления за края на септември по нашето Черноморие, според синоптиците от НИМХ.

c