Водещи новини Общество

Настъпи астрономическата есен. Следват топли дни и гръмотевични бури

В 10:50 часа (местно време), днес, настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен – по данни на Националния институт по метеорология и хидрология.

Есента е един от четирите, неизменно настъпващи един след друг сезона в умерените ширини, където попада и България. Астрономическото ѝ начало бележи т. нар. есенно равноденствие, което е обикновено около 22-23 септември в Северното полукълбо и обичайно около 21 март за Южното полукълбо. Според науката метеорология, в умерените ширини за есенни се определят месеците – септември, октомври и ноември (в Северното полукълбо), а за Южното полукълбо това са трите месеца – март, април и май.

Есента е преходен и изключително динамичен сезон, обуславящ се с чести температурни разлики. Обикновено, високите температури са в началота на сезона – в дните на т. нар. “циганско лято”. Понижението на температурните стойности и гъстите мъгли са характерни за края на есента. Следващото слънцестоене – зимното, е около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното. Науката приема това време за началото на астрономическата зима.

Времето през тази седмица – за региона, ще е типично за есента – със слънчев първи ден, последван от няколко дъждовни, хладни и облачни. Очаква се дъждът да завали в предиобедните часове на 24 септември. Вятърът ще до умерен вятър от юг-югозапад, като в следващите дни ще се преориентира от източна четвърт. Максималните температури днес ще са предимно между 21° и 23°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури – между 22° и 25°, температурата на морската вода остава близка до тази на въздуха – 21-22°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Според прогнозата на НИМХ, очаква ни суха и топла есен, с максимални температури до 29 °C. Средните температури за септември ще са в интервала 24 – 29 °C.

През декември времето ще е топло, вероятност за Коледа да няма сняг.

През първата седмица на есента, ще има сериозно захлаждане, зарди дълбоко навлизащите арктически въздушни маси, които определят времето на по–голямата част от източна Европа.

Не са изключени силни гръмотевични бури, особено по Черноморието. Това са обичайни явления за края на септември по нашето Черноморие, според синоптиците от НИМХ.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *